Robert Fico, liderul partidului Smer, de stinga, este creditat in sondajele electorale cu cele mai mari sanse la alegerile parlamentare ce au loc astazi in Slovacia

Partidul Smer (Directia), de centru-stinga, este creditat in sondaje cu cele mai mari sanse de a obtine victoria la alegerile de astazi. Ultimele sondaje de opinie publicate de agentia Dicio si Biroul de statistici de la Bratislava arata ca Uniunea Democrata si Crestina Slovaca, la putere din 1998, este creditata cu doar 12,7% dintre intentiile de vot, cu mult in urma Partidului Smer, preferat de 28% dintre alegatori. Smer va trebui probabil sa faca o alianta politica alaturi de cele doua partide de dreapta, contracandidate in alegeri.

Smer candideaza cu o platforma populista care atrage in special paturile sociale afectate de tranzitia prin care a trecut societatea slovaca in ultimul deceniu si jumatate. "Voi pune capat reformelor economice realizate de actualul guvern de dreapta, reforme care au exacerbat discrepanta dintre saraci si bogati", afirma Robert Fico, liderul Partidului Smer.

Optiunile lui Fico

Partidul Smer va cistiga, probabil, alegerile, insa este de asteptat ca scorul obtinut sa nu depaseasca 30%, ceea ce inseamna ca nu va putea guverna singur. Prima optiune pe care o are acest partid este sa formeze guvernul cu doua dintre partidele mici care l-au sustinut pina acum pe Dzurinda: Partidul Crestin-Democrat si formatiunea politica a minoritatii maghiare. A doua optiune ar fi formarea unei coalitii de stinga, alaturi de Miscarea pentru o Slovacie Democrata si de Partidul National Slovac. Este insa greu de crezut ca Fico va alege aceasta varianta, deoarece liderii UE si-au exprimat deja, voalat, ingrijorarea fata de formarea unui guvern de stinga. A treia optiune este formarea unei largi coalitii, in care sa intre toate partidele parlamentare, cu exceptia Partidului Smer.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.