Cheltuielile militare, la nivel global, au atins anul trecut nivelul record de 1.118 miliarde de dolari, din care jumatate au revenit Statelor Unite. Cauzele acestei "escaladari" fara precedent si cifrele care o insotesc se regasesc in raportul anual al Institutului international de studii pentru pace, din Stockholm, dat publicitatii la inceputul saptamanii. In comparatie cu 2004, procentul achizitiilor militare a crescut cu 3,4%. Altfel spus, revin cam 173 de dolari pe cap de locuitor al planetei.

Din cele 1.118 miliarde de dolari, Statele Unite detin felia cea mai mare, 48%, urmate, la mare distanta, de Marea Britanie, Franta, Japonia si China, fiecare cu procente intre 4 si 5%. Cresterea spectaculoasa a bugetului militar american s-ar datora, potrivit studiului, razboaielor din Irak si Afganistan, dar si dezastrelor provocate de uraganele Katrina si Rita. "Tendinta Administratiei Bush de a face, unilateral, uz de forta se pastreaza, iar situatia tulbure din Irak o impiedica sa recurga la folosirea preventiva a fortei", constata studiul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.