Gruparea militanta Hamas, aflata la putere in teritoriile autonome palestiniene, a facut joi un prim pas pentru incetarea noilor violente din Orientul Mijlociu. Palestinienii au cerut un nou armistitiu cu Israelul. Rebelii din Fasia Gaza vor inceta atacurile cu rachete asupra teritoriului statului evreu daca acesta renunta, la randul sau, la orice operatiune militara in Gaza si Cisiordania

La sfarsitul saptamanii trecute, militantii palestinieni au lansat zeci de rachete asupra teritoriul Israelului. In replica, armata statului evreu a efectuat raiduri aeriene si a atacat cu tiruri de artilerie nordul Fasiei Gaza. Situatia a devenit foarte tensionata, dupa ce opt civili palestinieni, inclusiv un cuplu si trei copii, au fost ucisi pe o plaja din regiune. Dupa acest atac, bratul armat al gruparii Hamas a rupt armistitiul unilateral decis in urma cu un an si jumatate. In acest context, oficialitati israeliene au avertizat ca premierul palestinian Ismail Haniyeh poate deveni oricand o tinta a atacurilor Israelului. Joi, organizatia Hamas, aflata la putere in teritoriile palestiniene, a cerut un nou armistitiu cu statul evreu.

Purtatorul de cuvant al gruparii Hamas, Ghazi Hamada spus ca " Miscarea noastra este gata sa proclame o incheiere a focului, daca Israelul renunta la atacurile sale din Gasia Gaza. Intr-adevar, nu este pentru prima data cand facem apel pentru incetarea focului de ambele parti, dar problemele vin intotdeauna din partea Israelului care nu a incetat agresiunile si incursiunile. De la inceputul guvernarii am cerut armistitiu, dar asta inseamna ca statul evreu trebuie sa inceteze operatiunile si agresiunile sale in Cisiordania si Gaza". Intre timp, trei membri ai grupului radical Jihadul islamic au fost ucisi la frontiera Fasiei Gaza cu Israelul. Surse medicale palestiniene au precizat ca moartea celor trei a fost cauzata de tiruri ale armatei israeliene.

Atac indreptat impotriva unui deputat Hamas

Persoane inarmate necunoscute au deschis ieri in zori focul asupra autoturismului parcat in fata locuintei unui deputat palestinian reprezentand Hamas, miscarea islamista care domina legislativul palestinian, dupa ce a castigat detasat alegerile legislative din iarna acestui an.

Deputatul Khaled Said Yehya nu se afla acasa, in momentul atacului, care nu a provocat decat deteriorarea autovehiculului. Contactat de AFP la Ramallah, deputatul palestinian a confirmat atacul, insa a refuzat sa faca supozitii in legatura cu autorii acestuia.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.