Sesiunea Consiliului guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica s-a incheiat ieri seara, fara a fi adoptata vreo rezolutiei cu privire la dosarul nuclear iranian. Rezultatul discutiilor de la Viena a fost rezumat de presedintele Consiliului guvernatorilor Agentiei ONU, ambasadorul nipon Yukiya Amano

Moscova si-a exprimat speranta ca Iranul va raspunde in mod constructiv la apelul celor sase mediatori si va reveni la masa negocierilor. In opinia Rusiei, discutiile cu puterea de la Teheran ar putea sa duca, in final, la o solutie care sa ii permita Iranului accesul la dezvoltarea energiei nucleare, dar in scopuri pasnice. In schimb, reprezentantii Uniunii Europene si cei ai Statelor Unite au criticat, din nou, conducerea ultraconservatoare a Republicii Islamice pentru lipsa de progrese in relatiile de cooperare cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Reprezentantii Agentiei de la Viena si-au exprimat din nou speranta ca Iranul va renunta la activitatile sale de imbogatire a uraniului, in schimbul unei cooperari avantajoase tehnice si econo-
mice, inclusiv in domeniul energiei nucleare.

Ahmadinejad spune "da", Khamenei, "ba"
Un pas inainte! Asa catalogheaza presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad oferta marilor puteri, privind suspendarea programului iranian de imbogatire a uraniului. Oficialul a declarat ca va oferi si un raspuns tinand cont de interesele internationale ale Republicii Islamice Iran. La randul sau, liderul spiritual iranian, ayatollahul Ali Khamenei a respins joi solicitarea marilor puteri. El a spus ca "Republica Islamica nu va ceda presiunilor, iar continuarea progreselor stiintifice este obiectivul fundamental si esential".

Senatul american sustine o solutie diplomatica
Senatul Statelor Unite ale Americii s-a pronuntat joi in unanimitate in favoarea politicii anuntate la 31 mai de administratia americana, care urmareste ‘’gasirea unei solutii diplomatice in fata eforturilor regimului iranian de a se dota cu o capacitate de productie de arme nucleare’’. Amendamentul in acest sens la bugetul apararii, initiat de senatorul democrat Joseph Biden, cere totodata Iranului sa-si suspende ‘’complet si in mod verificabil’’ activitatile de imbogatire a uraniului, sa coopereze cu Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) si sa ‘’inceapa negocieri, inclusiv cu SUA’’, conform propunerilor prezentate Teheranului de Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana.

Oferta prezentata Iranului la 6 iunie de oficialul UE contine masuri in principal de incurajare, indeosebi in plan economic, pentru a determina Teheranul sa coopereze cu comunitatea internationala si sa inlature suspiciunile legate de activitatile sale nucleare, in primul rand procesul de imbogatire a uraniului, care poate folosi si la producerea de arme.

Oferta a fost formulata de cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Marea Britanie si Franta) plus Germania. Joi seara, sesiunea Consiliului guvernatorilor AIEA de la Viena s-a incheiat fara a fi adoptata vreo rezolutie privind dosarul nuclear iranian, dar majoritatea reprezentantilor acestui organism international si-au exprimat speranta ca Teheranul va renunta la activitatile sale de imbogatire a uraniului in schimbul unei cooperari avantajoase tehnice si economice, inclusiv in domeniul energiei nucleare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.