George W. Bush a avut tot ce-i trebuie pentru a-si pregati recenta vizita in Irak, avand in vedere ca sultanul din Brunei i-a oferit cadou un manual de supravietuire, se arata pe lista oficiala a cadourilor pe care le-a primit presedintele american in cursul anului 2004, transmite AFP. "Manualul de supravietuire in situatii extreme" se afla pe lista cadourilor alaturi de un veritabil arsenal de arme de foc si lazi de vin - chiar daca presedintele american nu consuma bauturi alcoolice. George W. Bush a primit aceste cadouri de la liderii straini in semn de prietenie.

Cu ajutorul acestui manual care costa 15 dolari si care i-a fost oferit de sultanul Hassanal Bolkiah, George W. Bush stie, in cazul in care l-a studiat, cum sa scape din ghearele unei pume si de intepaturile albinelor ucigase. In plus, manualul l-ar putea invata pe presedintele american si cum sa loveasca cu pumnii.

Nici unul dintre cadourile primite de Bush nu are legatura cu Irakul. In plus, pe lista nu exista vreun cadou care sa-i fi fost oferit lui Bush de catre premierul britanic Tony Blair.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a fost mai generos: 11 pistoale de colectie in valoare de 12.000 de dolari si o pusca cu luneta in valoare de 10.000 de dolari, cadou care l-a facut invidios pe vicepresedintele Dick Cheney, mare amator de arme. Pe langa aceste arme, Abdallah al II-lea i-a mai oferit presedintelui american sase cutii cu fertilizanti.

Faptul ca George W. Bush a renuntat la alcool pare ca le-a scapat omologilor lui din alte state, el primind 78 de sticle de vin din Georgia, Algeria si Tunisia. In pofida divergentelor pe tema Irakului, presedintele francez Jacques Chirac i-a trimis lui Bush doua volume in franceza ale editiei din 1850 a lucrarii "Despre democratie in America" de Alexis de Tocqueville, carte a carei valoare este de 1.500 de dolari. Bush citeaza in mod frecvent din Tocqueville in discursurile sale, pentru a sublinia grandoarea Statelor Unite. Chirac i-a mai trimis omologului sau de la Casa Alba si un umidificator de trabucuri Lalique, in valoare de 2.895 de dolari.

Legea americana ii obliga pe presedinte si pe principalii sai colaboratori sa declare cadourile care le sunt facute si sa le remita Arhivelor Nationale sau altor institutii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.