La centrul national instituit de Comisia Electorala la sediul sau din Bagdad a inceput, ieri, numararea voturilor irakienilor, in prezenta observatorilor si ziaristilor, dupa primul scrutin democratic organizat in ultimii 50 de ani in Irak. O prima numarare a fost efectuata manual, in fiecare dintre birourile de vot, apoi rezultatele si buletinele au fost trimise la centrul national de la Bagdad, pentru o a doua verificare. Rezultatele definitive vor fi cunoscute in termen de sapte pana la zece zile, urmand sa fie supuse validarii Comisiei Electorale.

Milioane de irakieni au votat duminica pentru a-i alege pe cei 275 de membri ai Adunarii Nationale si pe membrii celor 18 Consilii provinciale. De asemenea, populatia din Kurdistan a votat si pentru desemnarea celor 111 membri ai Parlamentului regiunii lor autonome.

Cei 275 de deputati alesi in scrutin vor avea sarcina de a desemna presedintele si cei doi vicepresedinti ai Adunarii Nationale de tranzitie. Dupa aceasta prima etapa, Adunarea va trebui sa desemneze, cu o majoritate de doua treimi, Consiliul prezidential, alcatuit din seful statului si cei doi vicepresedinti. Consiliul prezidential va alege, in unanimitate, in termen de doua saptamani de la numirea sa, un premier, precum si ministrii propusi de seful desemnat al Guvernului. Adunarea Nationala de tranzitie va avea si sarcina de a redacta, pana la 15 august, Constitutia permanenta, iar un referendum pentru aprobarea acesteia trebuie organizat pana la 15 octombrie, dupa care vor fi organizate alegeri generale, nu mai tarziu de 15 decembrie, si un nou Guvern trebuie sa fie instituit pana la sfarsitul acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.