Procurorul general al Curtii Penale Internationale si-a prezentat raportul despre conflictul etnic din Darfur, soldat cu aproape 200.000 de morti.

"Oficiul Procurorului Curtii Penale Internationale a documentat, pina acum, mii de crime indreptate direct asupra civililor de catre partile implicate in conflict. Informatia disponibila arata ca aceste crime includ un numar semnificativ de masacre pe scara larga, cu sute de victime in fiecare incident. Pe linga aceste crime, exista multe informatii care arata ca mii de civili au murit din 2003 pina acum din cauza conditiilor de viata generate de conflict si de mutarile fortate care i-au urmat", se arata in raportul pe care procurorul general al Curtii Penale Internationale, Luis Moreno Ocampo, l-a prezentat miercuri in fata Consiliului de Securitate al ONU.

Raportul asteptat

Raportul Curtii Penale Internationale detaliaza situatia disperata din provincia Darfur, din Sudan, supusa in permanenta violentelor dintre factiunile rivale non-arabe Fur, Masalit si Zaghawa si militia araba Janjaweed. Procurorul a mai adaugat ca dovezile adunate de echipa sa documenteaza mii de cazuri de violuri si de mutari fortate, cifrele estimative aratind ca doua milioane de civili au fost obligati sa paraseasca provincia Darfur si sa se mute in alte zone ale tarii sau sa emigreze in Ciad, cu care se invecineaza Sudanul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.