Un tribunal francez a condamnat la inchisoare 25 de presupusi militanti islamisti acuzati ca au planuit organizarea de atacuri pe teritoriul Frantei, in sprijinul rebelilor ceceni.

Sentinta va aduce din nou in atentie legaturile dintre Cecenia si islamismul radical.

Procurorii francezi i-au acuzat pe suspecti ca planuiau sa atace mai multe tinte importante, printre care turnul Eiffel, sectii de politie si obiective israeliene.
Cinci dintre membrii gruparii au fost condamnati la cate 10 ani de inchisoare, iar restul la cate sase luni sau mai mult.

Cum cei 25 de presupusi militanti au fost acuzati ca avea legaturi cu militantii ceceni care lupta impotriva Rusiei, decizia instantei readuce in prim plan legaturile dintre Cecenia si islamistii extremisti.

Rusia afirma ca problemele din Cecenia sunt rezultatul islamismului radical si nu al dorintei unora dintre ceceni de a obtine independenta.

Cu mult inainte ca Statele Unite si aliatii lor sa lanseze asa numitul razboi impotriva terorismului si ca alte tari sa fie afectate de atacurile gruparilor islamiste, Moscova avertiza ca problema instabilitatii din Cecenia e cauzata de actiunile islamistilor.

Dar, spre frustrarea multor rusi, avertismentele au fost ignorate sau minimalizate, fiind umbrite de repetatele abuzuri ale trupelor ruseti si de folosirea fortei militare impotriva civililor ceceni, mai ales in timpul razboiului din Cecenia.

Situatia a inceput sa se schimbe in timpul perioadei relativ pasnice de la sfarsitul primului razboi - in 1996 - si al celei cand au reinceput ostilitatile, la sfarsitul anului 1999.

Cecenia a devenit un magnet pentru extremisti, unii antrenati de organizatia al-Qaeida in Afganistan.
Au inceput sa apara retele care ii sustineau financiar, retele care s-au extins din Cecenia in Turcia, Orientul Apropiat si chiar dincolo.

Rusia a acuzat adesea statele occidentale ca gazduiesc cu buna stiinta organizatii si indivizi care strang fonduri si luptatori pentru miscarea rebela cecena.
Insasi aceasta miscare musteste acum de precepte islamiste si militeaza pentru raspandirea Jihadului - sau 'razboiul sfant' - in intregul Caucaz de Nord.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.