O noua generatie de sonde spatiale se pregateste sa plece spre planeta Marte.

De aceasta data, una drintre misiunile principale va fi cautarea formelor microscopice de viata. Si pregatirile pentru construirea sondei spatiale europene deja a inceput.

Viitoarea misiune spatiala europeana, botezata deja Exomars, va pleca spre planeta Marte in anul 2011. Pana atunci insa, cercetatorii din numeroase laboratoare europene au inceput deja lucrul minutios la construirea sondei spatiale si a echipamentelor cu care aceasta va fi dotata.

Sonda Exomars va avea la bord si un aparat, al carui scop va fi analiza probelor de sol martian in cautarea unor forme microscopice de viata, asemanatoare microbilor sau bacteriilor de pe Pamant.

Aparatul, numit Life Marker Chip, va fi realizat de o echipa internationala de cercetatori condusa de specialisti britanici.

Cercetatorii au astfel la dispozitie fonduri europene de aproape 80 de milioane de euro, pentru a realiza un aparat care sa poata indeplini sarcinile complexe care tin de analiza si determinarea unor posibile forme de viata, dar care sa aiba dimensiuni si greutate foarte reduse.
De exemplu greutatea aparatului care va detecta posibilele forme de viata va trebui sa fie de cel mult 800 de grame.

Si asta pentru ca sonda Exomars este planificata sa cantareasca cel mult 150 de kilograme, iar printre aparatele de la bord va trebui sa fie instalat si un dispozitiv de foraj.

Sonda Exomars este parte a programului Aurora, al Agentiei Spatiale Europene.

Acest program are ca scop principal realizarea unui plan european pe termen lung pentru explorarea de catre specialistii europeni a Lunii, planetei Marte si a asteroizilor. Un alt scop este cautarea formelor de viata extraterestre.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.