Presedintele Rusiei, Vladimir Putin si cel al Georgiei, Mihail Saakashvili vor avea azi o intalnire la Sankt Petersburg, pe fondul tensiunilor tot mai acute dintre cele doua tari.

Este prima intalnire dintre cei doi presedinti din 2004 si are loc cu ocazia Forumului Economic International de la Sankt Petersburg.

Surse apropiate administratiei de la Kremlin au declarat agentiei Itar-Tass ca intalnirea dintre Vladimir Putin si Mihail Saakashvili are loc la propunerea partii georgiene.
Reuniunea are loc pe fondul relatiilor tot mai tensionate dintre Rusia si Georgia, tari intre care de luni de zile are loc un razboi al declaratiilor.

Motivele de disputa

Disputele se duc pe mai multe fronturi.
Rusia a interzis importurile de vin si apa minerala din Georgia.

Oficiali ai departamentului de sanatate publica din Rusia sustin ca produsele georgiene sunt de o calitate slaba si chiar ca au un continut care ar putea periclita sanatatea.
De cealalta parte, Georgia neaga acest lucru si interpreteaza interdictia impusa de Rusia ca fiind mai degraba motivata politic, care aduce pierderi economiei georgiene de aproape o suta de milioane de dolari.
Georgia, la randu-i, acuza Rusia ca sprijina miscarea separatista din Osetia de Sud si Abhazia, doua regiuni care s-au separat de Georgia si de controlul guvernului de la Tbilisi.

Osetia de Sud si Abhazia sunt la granita cu Rusia si vor sa se uneasca cu ea, iar Moscova, cel putin asa sustin georgienii, le sprijina aspiratiile, chiar daca nu in mod deschis.

In acelasi timp, ambitia Georgiei de a deveni membru al NATO si al Uniunii Europene nu a facut decat sa irite si mai mult Rusia.

Este posibil ca la intalnirea de marti dintre presedintele Rusiei si cel al Georgiei sa fie discutate toate aceste subiecte de disputa dar nimeni nu se asteapta sa se ajunga la concluzii spectaculoase, care sa detensioneze relatiile bilaterale.

Analistii sunt de parere ca atat Georgia cat si Rusia sunt prea implicate in pozitiile pe care le au in prezent fata de aceste dispute si ca deci e improbabil sa se ajunga la vreun acord.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.