De asemenea impozitul pe venit va fi majorat cu 4 la suta, si vor fi marite accizele la tigari si produsele alcoolice.
La sedinta consiliului national de conciliere premierul Ungariei a precizat ca guvernul pregateste mai multe reforme in domeniul administratiei de stat, a serviciilor publice, si al sistemului sanitar.

Ca masuri valabile pe termen scurt, au fost amintite de domnul Gyurcsány reducerea cheltuielilor bugetare, albirea veniturilor personale, respectiv majorarea unor impozite si taxe.

Restructurari, comasari, desfiintari

Prin restructurarea, comasarea si desfiintarea unor unitati bugetare, efectivul lucratorilor va fi redus in perioada urmatoare cu 12500, iar cheltuielile de functionare cu peste 140 milioane euro.

Fara atingerea TVA-lui in cazul medicamentelor, revistelor si manualelor scolare, cota preferentiala de 15 la suta va fi majorata la 20 la suta. Organele financiare isi vor intensifica controalele lor asupra formarii averilor.
Se va introduce un impozit special de solidaritate, platibil in cazul firmelor rentabile si al unor persoane cu venituri anuale ridicate. De la 1 septembrie se va plati impozit dupa venitul realizat din dobanzi si cresterea cursurilor bursiere.

Tinta: reducerea imensului deficit bugetar

De anul viitor se micsoreaza sfera inlesnirilor fiscale. Cheltuielile administratiei de stat, vor fi diminuate inca in acest an cu circa 650 milioane euro, prin reducerea functiilor de conducere din aparatul central cu 47 la suta, iar al lucratorilor cu 23 la suta.

Construirea unui cartier guvernamental modern prin antrenarea capitalului privat, va permite ca aparatul de stat sa ocupe o suprafata doar de 160 de mii mp, in loc de 350 mii mp. cat se foloseste in prezent.
Toate aceste masuri sunt necesare pentru reducerea imensului deficit bugetar, circa 8 la suta din Produsul Intern Brut, cel mai mare in termeni relativi din toata Uniunea Europeana.

Acuzatii de minciuna din partea opozitiei

Reactia opozitiei a fost prompta: Partidul Socialist condus de Gyurcsány a mintit, pentru ca a trecut sub tacere situatia reala a tarii. FIDESZ, principalul partid conservator de opozitie a cerut convocarea parlamentului intr-o sedinta extraordinara pentru dezbaterea continutului masurilor de austeritate si ai consecintelor lor sociale.
Zoltán Pokorni, vicepresedintele FIDESZ si-a exprimat parerea ca masurile anuntate reprezinta doar inceputul, grosul restrictiilor va veni abia toamna, dupa alegerile organelor locale.

Partidul Socialist, impreuna cu aliatul sau, Alianta Democratilor Liberi, a castigat alegerile din aprilie anul acesta, fiind primul guvern reales de la revenirea Ungariei la democratie in 1990.