Seria de ciocniri armate si atacuri cu bomba de joi care au facut cel putin 20 de victime

Autoritatile irakiene au ridicat restrictiile de circulatie impuse vineri la Bagdad. Au existat temeri ca uciderea lui Abu Musab Al Zarqawi va genera actiuni de razbunare, materializate prin atacuri impotriva credinciosilor care merg la moschei in fiecare vineri, insa orasul a fost in general destul de calm.

Politia din Bagdad spune ca nu s-au semnalat incalcari majore ale restrictiilor de circulatie, iar rugaciunile s-au desfasurat in general fara probleme deosebite.

A fost interzis traficul si la nord de capitala, acolo unde al Zarkawi a fost ucis, insa e de prevazut ca restrictiile de aici vor fi mentinute o perioada mai indelungata.

Vor continua violentele?

Nimeni nu se astepta ca moartea lui Abu Musab Al Zarqawi, anuntata joi, sa puna capat violentelor din Irak. Iar seria de ciocniri armate si atacuri cu bomba de joi care au facut cel putin 20 de victime confirma temerile Guvernului irakian si ale militarilor straini.

Autoritatile de la Bagdad se tem insa ca al-Qaeda ar planui un atac mult mai spectaculos, drept pentru care nu isi asuma nici un risc.

Premierul Nouri al Maliki a interzis, pana la pranz, circulatia oricarui tip de masina pe strazile capitalei si ale orasului Baquba, in preajma caruia si-a gasit sfarsitul Abu Musab al Zarqawi.

Am asistat la multe esecuri in ultimii doi ani. Poate ca in urmatoarele luni, daca ne vom stradui, vom putea rezolva macar cateva dintre problemele din Irak.

Moscheile musulmanilor siiti au fost nu o data tinte ale atacurilor gruparii conduse de acesta, iar rugaciunile de vineri ar reprezenta un moment propice atentatelor.

Multi dintre irakieni s-au bucurat sincer sa auda ca Abu Musab al Zarqawi e mort.

Akif locuieste la Bagdad si este unul dintre ascultatorii BBC din capitala irakiana. In opinia sa, disparitia liderului Al Qaeda din Irak reprezinta o ocazie de care noua conducere a tarii ar trebui sa profite.

"Am asistat la multe esecuri in ultimii doi ani", spune el, "poate ca in urmatoarele luni, daca ne vom stradui, vom putea rezolva macar cateva dintre problemele din Irak".

Si militarii straini impartasesc starea de spirit a lui Akif.

Mai toata lumea zambea de dimineata. Auzisera stirile, discutau despre ele. E un impuls pentru coalitie.

"Mai toata lumea zambea de dimineata. Auzisera stirile, discutau despre ele. E un impuls pentru coalitie", sustine James Sher care face parte din contingentele americane trimise in Irak.

Un impuls de pe urma caruia comandantul suprem al armatei americane, presedintele George Bush, cauta sa profite.

Domnul Bush si-a chemat consilierii, la inceputul saptamanii viitoare, la o reuniune in cursul careia se va discuta strategia de aplicat in urmatoarea perioada in Irak. Vor participa, gratie unui sistem de videoconferinte, si comandantii militari trimisi in Irak, precum si premierul Nouri al Maliki.

Casa Alba spera ca impactul combinat al mortii lui Zarqawi si al desemnarii, joi, a ministrilor apararii si de interne din cabinetul irakian sa poata intoarce soarta ostilitatilor.

Adnan Pachachi, cel mai in varsta membru al Parlamentului irakian, crede ca Al Qaeda il va inlocui relativ repede pe Abu Musab Al-Zarqawi si ca va cauta sa-l razbune.

Adnan Pachachi crede ca Al Qaeda il va inlocui pe Al-Zarqawi

Demnitarul irakian l-a numit pe liderul Al Qaeda un criminal si s-a declarat convins ca "povestea nu se va termina aici".

"Nu m-ar surprinde daca Al Qaeda ar incerca un atac spectaculos, ca sa arate ca nu a fost ingenuncheata", a spus domnul Pachachi.

Reactii in mass-media arabe

Moartea lui Abu Musab al-Zarqawi a fost intens dezbatuta de posturile de televiziune in limba araba. Speranta unui nou inceput pentru Irak a fost contrabalansata de teama ca violenta nu va putea fi, insa, temperata prea curand.

Vestea mortii lui Abu Musab Al Zarqawi a fost primita cu usurare

Presa de limba araba, cu cateva exceptii, a considerat intotdeauna ca Abu Musab Al Zarqawi reprezenta o amenintare la adresa Irakului - vestea mortii sale a fost primita cu usurare.

Posturile de televiziune din Irak - atat cel public, cat si cele particulare - au difuzat imagini cu oameni care se aratau bucurosi de cele intamplate. Al Iraqia, post finantat de Guvern, l-a numit "macelar" si numerosi politicieni au declarat ca acum sunt sperante de mai bine.

Al Jazeera si Al Arabiya au adoptat o atitudine asemanatoare, dar au prezentat si alte opinii. Al Jazeera l-a intervievat pe cumnatul lui Zarqawi. Acesta s-a aratat trist si a spus ca ruda sa e un martir.

Inregistrarea momentelor dinaintea decapitarii, de catre Zarqawi, a lui Nick Berg

Al Jazeera a difuzat si un documentar care s-a terminat cu inregistrarea video a momentelor de dinaintea decapitarii, de catre Zarqawi, a unui cetatean american, Nick Berg.

Unii comentatori sunt de parere ca moartea liderului Al Qaeda din Irak ar putea chiar sa faca bine retelei, care ar avea sansa "sa-si reimprospateze conducerea si imaginea, compromise de brutalitatea excesiva a lui Zarqawi".

In schimb, majoritatea paginilor de Internet islamiste pe care Abu Musab Al Zarqawi le-a folosit adesea ca sa-si propage ideologia au deplans moartea acestuia si l-au declarat "si mai puternic mort decat a fost in viata".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.