Fundatia "Mihai Eminescu" din Marea Britanie, ONG a carui activitate este indreptata spre conservarea patrimoniului sasesc din Transilvania, organizatie sustinuta de printul Charles, mostenitorul Regatului Unit al Marii Britanii, vrea sa readuca in circuitul turistic calea ferata ingusta Sibiu - Agnita - Sighisoara.
Proiectata in noiembrie 1892, aceasta cale ferata a fost inaugurata sase ani mai tarziu, cand a fost dat in functiune tronsonul Sighisoara. A urmat in 1910 tronsonul Agnita - Sibiu si Cornatel - Vurpar. Linia a fost nationalizata in anul 1948, iar in 1963, tronsonul Sighisoara - Agnita a fost inchis. Tronsonul Cornatel - Vurpar a fost, si el, inchis in iunie 1997.

Ultimul tronson care mai functiona, anume Agnita - Sibiu, a fost si el inchis. Astfel, ultima cursa a mocanitei pe Valea Hartibaciului se incheia in urma cu cinci ani. Primarul localitatii Agnita, Curcean Marius Radu, care este presedintele asociatiei "Valea Hartibaciului", ne-a declarat ca demersurile Fundatiei "Mihai Eminescu" din Marea Britanie, pentru proiectul in discutie, au inceput anul trecut si organizatia engleza a achitat 10.000 de dolari pentru studiul de fezabilitate, studiu donat Consiliului Local Agnita.Luminita Holban, reprezentantul Fundatiei "Mihai Eminescu", considera ca sunt suficiente motive si argumente pentru sustinerea propunerii de revitalizare a acestei linii ferate inguste, printre ele numarandu-se si revitalizarea vietii economice in zonele rurale cuprinse de traseul mocanitei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.