Abbas va convoca un referendum prin care palestinienii ar recunoaste implicit existenta statului israelian, in granitele de la 1967.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, va organiza un referendum asupra formei statului palestinian, pe 31 iulie, in care problema implicita va fi recunoasterea Israelului. Hamas, gruparea islamica aflata la guvernare in Teritorii, se opune acestui referendum.

Planul prizonierilor

Prin referendum, Mahmud Abbas vrea sa afle daca palestinienii sint de acord cu un plan propus de un grup de prizonieri inchisi in Israel, format din membri ai diverselor grupari, inclusiv Hamas si Jihadul Islamic. Planul prevede instaurarea unui stat palestinian in granitele de la 1967, adica incluzind Gaza, Cisiordania si Ierusalimul de Est, capturat de Israel in razboiul din acel an. Adoptind aceasta pozitie, planul recunoaste practic statul israelian, in granitele de dinainte de 1967.

Documentul cheama si la continuarea rezistentei armate in teritoriile ocupate in 1967, dar sugereaza faptul ca atacurile din restul teritoriilor vor fi incetate. Hamas nu recunoaste nici o forma de stat israeliana, chemind la distrugerea Israelului si la instaurarea unui stat islamic in regiune. Hamas considera ca palestinienii s-au pronuntat asupra acestor chestiuni in alegerile din ianuarie, votind in majoritate pentru gruparea terorista. Teritoriile Palestiniene au fost in ultimele luni teatrul unor lupte violente intre cele doua grupari palestiniene, cu scopuri si viziuni diferite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.