In total, sunt difuzate, zilnic, in lume, 439 milioane cotidiene, cifra care depaseste 464 milioane, daca se adauga si cotidienele gratuite. Cu cei 1,3 miliarde de locuitori ai sai, China este principalul consumator de ziare - 96,6 milioane exemplare zilnic. Ziarul indian Dainak Jagran are cel mai mare numar de cititori: peste 21 milioane.

Audienta este in crestere, ziarele extinzandu-si aria de penetrare prin exploatarea a noi canale de difuzare, de la cotidienele oferite gratuit pana la editiile on-line. Ponderea ziarelor gratuite este in continua crestere, reprezentand 6 la suta din totalul cantitatii difuzate, respectiv 17 la suta, in Europa. Anul trecut au fost distribuite gratuit, in lume, 169 cotidiene, cu un tiraj total de 27,9 milioane exemplare, din care 18,6 milioane in Europa.

In unele tari, aceasta pondere este impresionanta, ea reprezentand in Spania nu mai putin de 51 la suta din piata cotidienelor, 33 la suta in Portugalia si 29 la suta in Italia. Pelle Tornberg, directorul executiv al Metro International, gigantul suedez al cotidienelor gratuite, afirma ca, intr-o buna zi, aceste cotidiene vor lua, in cursul saptamanii, locul ziarelor traditionale, doar editiile de duminica, mai voluminoase si cu numeroase suplimente, urmand a fi achizitionate contra cost.