Liderul comunist de la Chisinau a sugerat ca etnicii romani din Basarabia sunt o "minoritate infama" care a comis "experiente canibalice" in Republica Moldova

In cadrul unui discurs adresat la sfarsitul saptamanii trecute comunitatii bulgare din Basarabia, presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a sustinut ca etnicii romani din Basarabia ar fi o "minoritate infama" care a incercat "experiente canibale", informeaza agentia Romanian Global News (RGN). Aflat la Taraclia, Vladimir Voronin i-a felicitat pe bulgarii prezenti in sala de festivitati si a facut comparatii intre comunitatea bulgara si cea a etnicilor romani, desi a evitat sa o nominalizeze explicit pe aceasta din urma.

"Una dintre cele mai reprezentative si marcante culturi ale Moldovei (cultura bulgara, n.red.) straluceste astazi in mozaicul unitar si armonios al plaiului nostru multietnic. Si noi ne mandrim ca in tara noastra aceasta lumina nimeni si niciodata nu o va putea stinge", a declamat Voronin, care a trecut apoi la acuzatii impotriva etnicilor romani. "Trebuie sa recunoastem ca in noua noastra istorie au fost momente neplacute. Cat de ingamfat trebuie sa fii ca sa renunti la ajutorul intregii populatii in procesul de edificare a unui stat independent. Ce fel de constructie s-ar putea naste in urma unei astfel de abordari? Inconsecventa si devierile in politica nationala de la inceputul anilor 1990 au creat o multime de probleme. Dar este important ca, impreuna, am reusit sa depasim toate aceste experimente canibalice ale acelei minoritati infame, care incearca sa vorbeasca in numele intregului popor moldovenesc", a afirmat Vladimir Voronin, citat de RG News.

Desi Partidul Comunist rusofon care conduce Republica Moldova considera etnicii romani din Basarabia drept o minoritate redusa, acestia reprezinta peste 60 la suta din populatie, fiind insa puternic rusificati, in ultima jumatate de secol, de conducerile rusofone de la Chisinau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.