Sistemul autoritar al lui Putin se bazeaza pe bani, astfel ca Belarusul va trebui sa plateasca, de aceasta data, pretul pietei.

"Gazpromul intentioneaza sa creasca de la 47 de dolari la 200 de dolari mia de metri cubi de gaz pentru Belarus", anunta, in urma cu citeva zile, cotidianul "Kommersant", care cita surse guvernamentale. "Acest lucru reprezinta o violare a Tratatului Unional", a fost raspunsul initial, destul de moderat, al Belarusului. Intreaga afacere parea a fi doar o cearta "intre indragostiti", cel putin pina in momentul in care cotidianul "Vedemosti", apropiat de Kremlin, a anuntat ca presedintele rus este "ingrijorat" de tentativele Belarusului de a declansa un razboi vamal cu Moscova.

"Vedemosti" anunta ca autoritatile vamale belaruse au confiscat un transport de alcool si de tigari al Federatiei Ruse, care urma sa ajunga in enclava rusa Kaliningrad din Polonia. Belarusul a fost anuntat insa de noua politica a Moscovei, inca din luna martie. La doar citeva zile dupa ce Lukasenko a cistigat cel de al treilea mandat de presedinte, Rusia a anuntat Minskul ca intentioneaza sa-i mareasca pretul la gaz.

Lukasenko, prins la cotitura

Din disputa dintre cele doua tari, singurul care are de pierdut este Aleksandr Lukasenko. Aflat deja pe lista neagra a NATO si UE, Lukasenko isi bazeaza politica externa exclusiv pe sprijinul Moscovei.

Ceea ce nu a inteles insa Lukasenko este ca Moscova, sprijinind Belarusul in confruntarea cu Occidentul, dupa alegerile trucate din martie, si-a urmarit de fapt propriul interes, deoarece o destabilizare politica a tarii vecine ar fi reprezentat o lovitura geopolitica enorma pentru Rusia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.