Nu rare au fost ocaziile cand personalitati de prim rang au reusit sa starneasca hohote de ras in cadrul intalnirilor de inalt nivel. Multe dintre ele au devenit celebre in urma unor gafe memorabile sau situatii penibile care nu numai ca au descretit fruntile, dar s-au dovedit a fi de succes, atragand inclusiv simpatia adversarilor politici.

Astfel, in timp ce ducele de Edinburgh ii intreba pe aborigenii australieni daca se mai lupta cu sulitele, George W. Bush descoperea ca Brazilia este o tara "destul de maricica", iar Silvio Berlusconi promitea sa mearga cu hotarari de guvern in dinti. Mult mai discret, actualul presedinte francez Jacques Chirac confunda Sankt Petersburgul cu Leningradul, iar Bill Clinton astepta in biroul sau de la Casa Alba vizita unor "copii" de 31 si respectiv 40 de ani.

"Decizatorul" George W. Bush

Considerat intr-un recent sondaj de opinie drept unul dintre cei mai slabi presedinti americani de la Ronald Reagan pana in prezent, George W. Bush este in continuare liderul "situatiilor penibile". Presedintele american aproape ca nu rateaza nici o ocazie de a gafa in timpul discursurilor sau interviurilor televizate. Astfel, in timpul unei intalniri cu presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, Bush exclama mirat la vederea unei harti: "Uau! Brazilia chiar e maricica!". Sau in timpul unui discurs televizat, presedintele surprinde cu replica: "Nu iti dai seama cum va fi istoria decat mult timp dupa ce ai murit".

Pe 6 aprilie 2006, Bush ii ia apararea secretarului de stat Donald Rumsfeld, autoproclamandu-se "decizatorul" si starnind indignarea lingvistilor, care nu mai auzisera pana atunci cuvantul. O alta interventie memorabila a lui George W. Bush a fost prilejuita de evaluarea situatiei din Irak. "Incercarea de a-i opri pe atentatorii sinucigasi, care uneori fac chiar o treaba destul de buna, este extrem de dificila", declara Bush pe 24 mai.

Dupa mai multe "scapari" in discursuri inflacarate in care sustinea ca "americanii trebuie sa munceasca si sa nu cedeze pana cand democratia nu va fi instaurata definitiv in... Germania", Bush avea sa-i raspunda in ianuarie 2005 unui reporter de ce Ossama ben Laden nu a fost prins, cu urmatoarea replica: "Pentru ca... se ascunde!".

Clinton: "Am incercat marijuana"

Incoltit de jurnalisti dupa incidentul cu Monica Lewinsky, Bill Clinton se apara destul de timid cu replici de genul: "Politica ofera oricarui barbat atata putere incat acesta ajunge sa se comporte foarte prost in prezenta femeilor. Eu, unul, sper ca am trecut cu brio de testul acesta". In primul an petrecut la Casa Alba, Clinton recunostea intr-un interviu: "Am incercat marijuana, dar nu am tras in plamani". Nici stangaciile specifice discursurilor oficiale nu i-au lipsit.

"Nu este nimic in neregula in America sa nu poata fi reparat prin ceea ce este in regula in America", spunea Clinton intr-un discurs inflacarat, care a facut deliciul tuturor comicilor. Tot in seria glumelor prezidentiale a intrat si formula de adresare "copii", cu care i-a primit pe musafirii de la Casa Alba, care aveau in jur de 30-40 de ani.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.