Muntengrenii au sarbatorit proclamarea independentei

Fosta republica iugoslava Muntenegru si-a declarat independenta in mod oficial, la doua saptamani dupa un referendum in care s-a votat cu o mica majoritate pentru iesirea din uniunea cu Serbia.

In favoarea desfiintarii Uniunii Serbia Muntenegru au votat 55.5 la suta din electorat, depasind la limita pragul de 55 la suta care fusese stabilit pentru ca referendumul sa fie hotarator.

Declaratia de independenta a fost adoptata intr-o sesiune extraordinara a parlamentului muntenegrean.

Urmeaza sa inceapa negocieri detaliate intre Muntenegru si Serbia privind masurile finale de separare intre cele doua republici.

Muntenegru a fost un regat independent in a doua jumatate a secolului 19 si la inceputul secolului 20, dupa care s-a alaturat, in 1918, regatului care avea sa devina Iugoslavia.

In prezent o republica cu 620 de mii de locuitori, Muntenegru a fost ultima dintre republicile iugoslave care a ramas in uniune cu Serbia. Iesirea sa din uniune pune capat ultimei ramasite a fostei Iugoslavii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.