De mai multa vreme, presa din SUA si cea internationala consacra pagini intregi masacrului de la Haditha (Irak), cand puscasii marini au ucis mai multi civili irakieni, fapt pe care comandantii lor au incercat sa-l ascunda.
Totusi, dezvaluirile ulterioare au afectat interesele americane mai mult decat scandalul abuzurilor de la inchisoarea Abu Ghraib, iar o parte a presei mondiale a asociat acest masacru celui din 1968, de la My Lai (Vietnam), cand militarii americani au ucis circa 500 de sateni.

"O crima odioasa"
Pe masura ce trec zilele, apar noi si tulburatoare amanunte despre evenimentele petrecute la 19 noiembrie 2005, la Haditha, oras irakian situat in mijlocul "triunghiului sunnit". Atunci, puscasii marini au ucis cu sange rece 24 de sateni. Faptele au fost dezvaluite in martie, de revista americana "Time", intre timp scandalul devenind cel mai grav caz de abuzuri comise in Irak de militarii din SUA. Intrucat infograficul alaturat reda cronologia sa, vom aminti ca, zilele trecute, un oficial de la Pentagon spunea ca puscasii marini ar putea fi acuzati penal, inclusiv de asasinat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.