Aflat in vizita la Chisinau, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de externe belgian, Karel De Gucht, a declarat ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria, inclusiv fortele de mentinere a pacii.
Acestea din urma ar trebui inlocuite, in opinia reprezentantului OSCE, citat de ITAR-TASS, de forte multinationale sub mandat international, care sa monitorizeze frontiera moldo-ucraineana, precum si depozitele de armament rusesc din Transnistria. In acest scop, OSCE este gata sa aloce 10 milioane de euro pentru definitivarea retragerii munitiilor si trupelor rusesti din regiune. Operatiunea s-ar putea incheia in trei luni, daca va exista si vointa politica.

Chisinaul si Tiraspolul, chemate la masa negocierilor
In cadrul convorbirilor purtate de Karel De Gucht cu ministrul de externe, Andrei Stratan, si ministrul reintegrarii, Vasile sova, s-a subliniat necesitatea reluarii negocierilor in problema transnistreana in formula "5 plus 2". Ministrul belgian a evidentiat importanta principiala a intaririi independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si a exprimat increderea ca, in procesul negocierilor, va fi elaborat un statut special pentru Transnistria "in cadrul Moldovei".

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.