Oligarhul rus Boris Berezovski, stabilit la Londra sub mai noul nume de Platon Elenin, intentioneaza sa se mute la Kiev. Urmarit de Rusia pentru escrocherie si frauda fiscala, "groparul CSI", cum l-a botezat presa occidentala, s-a transformat, de-a lungul timpului, din prietenul si admiratorul lui Vladimir Putin, in dusmanul de moarte al liderului de la Kremlin, iar alungarea acestuia de la putere a devenit un scop de viata. Se stie, de asemenea, ca unul dintre oamenii de incredere ai lui Berezovski, politologul rus Stanislav Belkovski, directorul Institutului moscovit pentru strategie nationala, structura care, in vara anului trecut, si-a deschis filiale proprii la Tiraspol si Kiev, a fost unul dintre consilierii noului sef al statului ucrainean, Viktor Iuscenko.

Rupta din context si interpretata doar ca o manifestare a "dorului de casa", de dorinta de a fi cat mai aproape de "mama Rusie", dupa atatia ani de exil, intentia lui Berezovski ar fi trebuit sa atraga atentia exclusiva a presei mondene. Dar nu, stirea a facut o adevarata valva printre ziaristi, analisti si politicieni.

Ce se ascunde in spatele acestei manevre, ce survine in contextul in care fostul spatiu sovietic, inclusiv in Rusia, e tot mai bantuit de spectrul "revolutiilor portocalii", s-au intrebat comentatorii. "Nu am ganduri ascunse", a incercat Berezovski sa calmeze starea de spirit. "De ce acum, de ce nu la vara sau peste trei ani? Sa fie din cauza protestelor pensionarilor rusi, care de cateva saptamani ies in strada, cerand, o data cu anularea hotararii de monetizare a facilitatilor sociale, demisia guvernului de la Moscova, a lui Putin?", s-a intrebat, la randul ei, presa. Este pentru prima data, in ultimii cinci ani, cand Putin se confrunta cu o miscare contestatara de asemenea proportii, este pentru prima data, in ultimii cinci ani, cand popularitatea lui Putin scade vertiginos si alarmant. Este pentru prima data in ultimii cinci ani cand s-a strigat "Jos Putin!". In plus, este tot pentru prima data, in ultimii cinci ani, cand Putin se simte tot mai singur atat la el acasa, cat si in CSI.

"In cel mult o luna"

Instalarea lui Berezovski in Ucraina va invenina si mai mult relatiile dintre Kiev si Moscova. Constient de acest pericol, convins ca, deocamdata, noua conducere a tarii nu are nevoie de alt scandal cu cei de la Kremlin, Iuscenko a facut referire la respectarea legii. "Nu cunosc in detaliu acest caz, dar va asigur ca vom actiona in stricta conformitate cu normele de drept international", a promis noul presedinte ucrainean. Simtind nevoia unor lamuriri, Berezovski a iesit din nou la rampa, explicand, intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei de presa RIA Novosti, motivele surprinzatoarei lui decizii. "Ma duc la Kiev pentru ca nu am mai fost de mult in Rusia, in Ucraina. Ma duc acolo pentru ca mi-e dor. Nu stiu inca daca ma voi stabili definitiv sau nu acolo. Voi hotari ulterior. Esential este sa ajung acolo acum", a spus omul de afaceri. Cand anume? "In cel mult o luna", a afirmat, evaziv, Berezovski.

"Tot ceea ce voi intreprinde, toate actiunile mele vor fi absolut deschise si clare, nu cum isi imagineaza cei care ma acuza deja de nu stiu ce ganduri ascunse. Mi-am anuntat public proiectele mele si anunt ca sunt determinat sa fac ceea ce mi-am propus. Data venirii o voi anunta la momentul potrivit", a adaugat, iritat, oligarhul aflat in dizgratia Kremlinului. Intr-un comunicat oficial, Ministerul ucrainean de Externe a precizat ca, pana acum, Berezovski nu a solicitat viza pentru intrarea pe teritoriul tarii. In urma cu un an, Berezovski a efectuat, incognito, o vizita-fulger la Tbilisi, gest care a generat un viu schimb de replici intre Georgia si Rusia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.