Georgia spune ca militarii nu au viza pentru zona respectiva.

Chiar de la inceputul dezintegrarii Uniunii Sovietice, acum 15 ani, Osetia de sud a fost o sursa de divergente intre Moscova si Tbilisi - s-a autoproclamat independenta in 1991 si s-a separat de Georgia.

Osetia de sud s-a aratat foarte decisa sa devina parte a Rusiei dar autoritatile georgiene au refuzat sa accepte o pierdere teritoriala.

Gestul secesiunii a aprins scanteia unui conflict sangeros pana in vara anului 1992, cand s-a convenit trimiterea unei forte mixte de mentinere a pacii, alcatuite din militari rusi, georgieni si osetieni.

Acest trupe patruleaza de atunci republica separatista, dar acum situatia incepe sa fie din nou tensionata.

Relatii bilaterale tot mai reci

Rusia a trimis un nou contingent in locul celui vechi - 500 de militari a caror prezenta este calificata de autoritatile georgiene drept ilegala, fiindca nu au primit viza.

Iar acum cateva zile, o patrula de politie georgiana aproape ca s-a luat la bataie, intr-un sat din Osetia de sud, cu niste militari rusi.

La inceputul anului, parlamentul de la Tbilisi a cerut plecarea trupelor rusesti de mentinere a pacii din zona de conflict si inlocuirea lor cu forte internationale.

Moscova nu a dat nici un semn ca e de acord cu acest lucru.

Divergentele legate de Osetia de Sud reflecta o inrautatire generala a relatiilor dintre Moscova si Tbilisi de cand a venit la putere guvernul pro-occidental al presedintelui Mihail Saakashvili.