O investigatie oficiala asupra motivelor mortii fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a ajuns la concluzia ca acesta a decedat in urma unui atac de cord suferit in celula sa de la Tribunalul International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Raportul infirma ipotezele potrivit carora Milosevici s-ar fi sinucis sau ar fi fost otravit.

Desi starea de sanatate fragila a lui Slobodan Milosevici devenisa evidenta in timpul procesului sau maraton, vestea mortii sale i-a socat chiar si pe apropiatii sai.

Imediat au aparut speculatii cum ca fostul lider a fost ucis, cel mai probabil prin otravire, sau ca s-ar fi sinucis.

Cu cateva luni inainte o serie de teste confirmasera ca Milosevici lua medicamente neprescrise de medici care aveau efecte secundare si puteau reduce eficienta medicatiei menita sa ii reduca tensiunea.

Vicepresedintele tribunalului de la Haga, Kevin Parker, conchide insa in acest ultim document oficial ca toate speculatiile au fost nefondate si confirma integral concluzia medicilor olandezi care au efectuat autopsia si analiza toxicologica.

Se spune foarte clar ca pe corpul lui Slobodan Milosevici nu exista urme de violenta si nici nu se confirma existenta altor medicamente neprescrise in organism.

Judecatorul Parker spune insa ca privilegiile speciale acordate lui Milosevici pentru ca acesta sa isi poata pregati propria aparare au creat brese semnificative in sistemul de securitate al inchisorii de la Schveneingen, care deserveste tribunalul international de la Haga.

Slobodan Milosevici a avut acces nemonitorizat la un computer si la un telefon, si a primit numerosi vizitatori.

Se crede ca unii dintre acesti vizitatori ar fi ascuns medicamentele pentru fostul lider in vrafurile de documente pe care le aveau asupra lor.

Printre recomandarile facute in raportul se spune ca trebuie examinate mai atent privilegiile care se acorda acuzatilor ce isi exprima dorinta de a se apara singuri.

Exista un singur caz pe rol care ar putea pune astfel de probleme, cel al fostului vicepremier sarb Voislav Seseli.

Acesta a anuntat ca vrea sa se apere singur in fata Tribunalului de la Haga.

Intre timp, e putin probabil ca raportul sa puna capat dezbaterii izbucnite dupa moartea in inchisoare a fostului presedinte.

Fratele acestuia acuza in continuare tribunalul pe motiv ca nu i-a permis lui Milosevici sa mearga la tratament in Rusia.

Criticii fostului lider spun insa ca acesta si-a agravat singur starea de sanatate pentru ca a insistat sa se apere singur si a luat medicamente cu efecte periculoase fara sa ceara sfatul medicilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.