Statele Unite ale Americii sunt incapabile sa lanseze actiuni militare impotriva Iranului, deoarece in momentul de fata sunt angajate pe prea multe fronturi, a declarat ieri ministrul de Externe iranian Manouchehr Mottaki.

"Nu pot. Statele Unite nu sunt in pozitia de a impune noi sacrificii contribuabililor. Nu isi pot permite sa aprinda scanteia unei noi crize in regiune’’, dupa cele din Afganistan si Irak, a apreciat seful diplomatiei irakiene, cu ocazia reuniunii Miscarii Tarilor Nealiniate, desfasurata in Malayezia. Manouchehr Mottaki a criticat, totodata, ‘’politica dublului standard’’ aplicata de SUA, care, in opinia sa, nu vor ca alte state sa detina tehnologie nucleara.

La incheierea reuniunii, organizatia ce reuneste 114 state in curs de dezvoltare va da publicitatii o declaratie de sprijin fata de dreptul Iranului de a detine tehnologie nucleara pentru utilizarea in scopuri pasnice. Conform proiectului de document, participantii avertizeaza ca orice atac impotriva instalatiilor nucleare reprezinta ‘’un mare pericol la adresa oamenilor si a mediului inconjurator si constituie o grava incalcare a legislatiei internationale’’. Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a indicat luni ca principalele puteri mondiale sunt ‘’gata sa garanteze Iranului dreptul la producerea energiei nucleare in scopuri civile’’, cu conditia ca Teheranul sa coopereze pe deplin cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA, cu sediul la Viena).

Ministrii de Externe din cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, SUA), plus Germania, se vor reuni joi, 1 iunie, la Viena, pentru a examina setul de propuneri ce va fi prezentat Teheranului, pentru a-l convinge sa suspende orice activitate de imbogatire a uraniului. Statele Unite ale Americii si aliatii lor europeni considera ca Iranul ascunde un program nuclear militar sub masca unui proiect civil, in timp ce Teheranul insista asupra dreptului sau de a detine tehnologie nucleara, pentru scopuri strict pasnice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.