"Este o datorie fata de adevar si dreptate, fata de toti cei care au suferit aici, ca eu sa vin aici ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea si ca fiu al Germaniei", a spus Benedict al XVI-lea in fostul lagar de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, unde au fost ucisi doua milioane de evrei. Prin ploaie, pasind singur si umil, Suveranul Pontif a patruns pe portile fostului lagar nazist de concentrare, pe care sta scris "Munca te face liber".

Initial, aceasta ultima oprire nu era inclusa in vizita de patru zile in Polonia, insa Papa a insistat: "Vreau sa merg acolo, trebuie sa merg acolo!", povesteste purtatorul sau de cuvint, Joachin Navarro-Valls, citat de "Die Welt". Vizita la Auschwitz a avut loc dupa ce Suveranul Pontif a oficiat o liturghie in aer liber la Cracovia, la care au asistat aproape 1.000.000 de credinciosi.

"Via Dolorosa" a lui Benedict

"Sa vorbesti in acest loc al ororii, in acest loc unde crime de proportii nemaiintilnite au fost comise impotriva lui Dumnezeu si a omului este extrem de dificil si de tulburator pentru un crestin, pentru un Papa german", a spus Benedict al XVI-lea. Pentru un papa care in tinerete a facut parte din detasamentele Hitlersjugend, ca toti tinerii din vremea aceea, vizita la Auschwitz este o umilinta pe care Pontiful o face constient de incarcatura simbolica.

Gestul sau este vazut ca o continuare a politicii de reconciliere cu comunitatea evreiasca, initiata de Papa Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea si-a asumat continuarea acestei politici: "Pe 7 iunie 1971, am venit aici ca arhiepiscop de München-Freising, alaturi de alti episcopi care l-au insotit pe Papa si i-au ascultat cuvintele, alaturindu-i-se in rugaciuni. In 1980, m-am reintors in acest loc cumplit cu o delegatie de episcopi germani, ingrozit de raul acestui loc, si totusi recunoscator ca, deasupra norilor lui intunecati, steaua reconcilierii incepuse sa straluceasca. Din aceleasi motive sint astazi aici: sa implor pentru binecuvintarea reconcilierii".