Agentiile umanitare din cadrul Natiunilor Unite se reunesc la Geneva pentru a pune la punct operatiunea de ajutorare a supravietuitorilor cutremurului din Indonezia, de saptamana trecuta.

Numarul victimelor se apropie de 5000 si zeci de mii de persoane au petrecut doua nopti la rand sub cerul liber.

O echipa ONU condusa de angajati ai Programului Alimentar Mondial se afla deja in insula Java, unde evalueaza consecintele cutremurului.

E limpede, insa, ca locuitorii din zona au nevoie, in primul rand, de hrana si de adapost, pentru ca pe insula ploua torential.

Crucea Rosie Internationala a distribuit deja doua mii de corturi si alte opt mii sunt pe drum.

Ce poate face ONU?

UNICEF - agentia care se ocupa de minori - a trimis apa, alimente si corturi in mai multe localitati.

Spitalele mobile si medicamentele se numara, de asemenea, printre ajutoarele de care e nevoie urgent.

Insa reprezentantii agentiilor ONU pot, deocamdata, doar sa verifice ce le-a mai ramas dupa operatiunile de ajutorare a victimelor tsunamiului din Asia si a celor ale cutremurului din Pakistan, din toamna anului trecut.

Cutremurul, de peste 6 grade Richter, a avut loc in noaptea de joi spre vineri.

"Cuprinsi de panica"

Pagube semnificative sunt in orasul Yogyakarta si in zonele din jur.

Cand s-a produs seismul, dis-de dimineata, multi locuitori ai orasului se aflau inca in pat.

Dupa cum povestesc martorii oculari, oamenii au inceput sa iasa in fuga din casele care se prabuseau in jurul lor.

Ziaristul Orlando Guzman, aflat la Yogyakarta, spune ca multora dintre locuitorii orasului le e frica sa se intoarca inapoi in casele lor.

Cercul de foc

In Yogyakarta a existat in ultimele saptamani o stare de tensiune, fiindca orasul se afla in apropiarea vulcanului Merapi, care si-a intensificat recent activitatea, aruncand in aer nori de cenusa.

Geologii, mai relateaza ziaristul Orlando Guzman, spun acum ca seismul nu a avut nici o legatura cu activitatea vulcanica.

Indonezia se afla intr-o regiune cunoscuta sub numele de "cercul de foc" al Pacificului, cu seisme si eruptii vulcanice frecvente.

In decembrie 2004, un cutremur urias, produs in largul coastelor indoneziene, a declansat un val seismic - tsunami - care a provocat moartea a peste doua sute de mii de persoane in zona Oceanului Indian.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.