Multe dintre fetele si femeile care cad victima traficului de carne vie sunt silite sa se prostitueze.

Fortele de politie din mai multe tari europene au operat zeci de arestari in cursul unei operatiuni menita sa lichideze o banda de presupusi traficanti de copiii.

Raidul s-a desfasurat simultan in Italia, Germania, Austria, precum si in Bulgaria.

Politistii nu stiu sigur cat de multi copiii au fost adusi in Europa de Vest de catre aceasta retea, dar banuiesc ca e vorba peste o suta, toti cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani.

Generalul Giampaolo Ganzer, seful operatiunilor speciale din cadrul politiei italiene, spune ca membrii bandei ii invatau pe copii cum sa fure sau sa cerseasca.

"Dupa ce copiii erau cedati de catre famiile lor, erau invatati sa comita diverse delicte, stiindu-se ca sunt eliberati imediat, pe motiv ca sunt minori. Organizatia ii folosea in diverse tari din spatiul Schengen. Un lucru extraordinar este faptul ca familii din Bulgaria care inchiriau acesti copiii primeau un procent din exploatarea lor", a declarat generalul Ganzer.

'Inchiriere de copii'

Procuratura din Bulgaria a confirmat ca are in vedere mai multe cazuri ale unor familii care cu buna stiinta isi inchiriau copiii traficantilor.

Fortele de ordine au gasit documente false pe numele fiecarui copil. Tranzactiile pareau sa fie bine puse la punct, familia capatand un avans initial si o suma lunara ulterior, din exploatarea minorului.

Banda de traficanti garanta ca fiecare dintre copiii va fura cel putin o mie de euro pe zi.

Cei mai cautati erau copiii de varste mici, care deveneau abili hoti de buzunare. Banii pe care acestia ii luau din gentile si hainele occidentalilor erau predati apoi bandei de traficanti, care ii reinvestea in traficul de droguri.

'Tinuti ca niste sclavi'

Investigatorii spun ca banda a fost dificil de urmarit, deoarece se deplasa cu caravane de genul celor folosite de tigani in Europa. De multe ori, copiii traiau intr-o stare de semi-sclavie.

Cei care au fost gasiti vor fi acum returnati in Bulgaria. Toti cei 41 de suspecti arestati sunt cetateni bulgari, despre care se crede ca erau lideri ai acestei retele de trafic de persoane.

Acuzatiile impotriva lor sunt variate, pornind de la imigratie ilegala, trafic international de droguri si spalare de bani.

Bulgaria, care spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007, se confrunta cu probleme serioase legate de proliferarea criminalitatii organizate si a actiunilor de tip mafioft.

Recent, Comisia Europeana a criticat guvernul bulgar pentru faptul ca nu a actionat mai hotarat in vederea eradicarii coruptiei si a combaterii traficului de droguri si de persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.