Presedintele Vladimir Putin se intalneste joi la Soci, in sudul Rusiei, cu liderii tarilor din Uniunea Europeana. Scopul reuniunii este de a stabili cadrul relatiilor dintre Rusia si Uniunea Europeana.

Dar se asteapta ca discutiile sa fie umbrite de acuzatiile ca Moscova ar folosi uriasele rezerve naturale ale Rusiei ca element de presiune politica.

Primire calduroasa, dar...

Vladimir Putin si-a intampinat oaspetii cu zambetul pe buze, dar aceasta primire calduroasa precede o reuniune care se asteapta sa fie tensionata si umbrita de acuzatii reciproce.

Liderii Uniunii Europene vor sa faca presiuni asupra Rusiei sa semneze asa numita Carta a Energiei, un document care a fost semnat, dar nu si parafat de Moscova.

Carta Energiei prevede dreptul egal al tuturor semnatarilor sa aiba acces la sursele de energie si la conductele de transport.

Compania de stat Gazprom detine in prezent monopolul asupra exporturilor de energie si furnizeaza un sfert din necesarul de gaze naturale al tarilor europene.

Dar noul rol al Rusiei de furnizor principal de energie al Europei este privit cu neliniste, mai ales dupa episodul din aceasta iarna cand Rusia a intrerupt livrarile de gaze catre Ucraina din cauza unei dispute pe marginea pretului.
Incidentul a afectat si alte tari europene. Luna aceasta vice-presedintele Statelor Unite, Dick Cheney, a lansat un atac fara precedent la adresa Kremlinului acuzand Rusia ca si-ar folosit rezervele energetice ca element de presiune politica.

Oficial, Rusia respinge temerile europenilor, asigurandu-si clientii ca se pot baza pe livrarile de petrol si gaze din Rusia.

Dar tonul Moscovei nu este de natura sa-i linisteasca pe acestia. Kremlinul nu pare dispus la compromisuri.
Vladimir Putin a amenintat voalat ca Rusia ar putea cauta clienti noi in Asia daca europenii sunt nemultumiti.
Rusia sustine ca are dreptul sa-si vada in primul rand de propriile interese economice - de exemplu sa stabileasca pretul petrolului si gazelor si sa suspende livrarile catre tarile care nu platesc cat li se cere.

Moscova este nemultumita si de extinderea Uniunii Europene in fosta sa sfera de influenta.
Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a acuzat noii membri din Europa de Est ca ar fi adus in relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana ceea ce el a numit "fantomele trecutului".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.