Concluziile Curtii de Arbitraj de la Zürich atesta ca ministrul rus al Comunicatiilor, Leonid Reiman, un apropiat al presedintelui Putin, este beneficiarul final al unei actiuni de spalare de bani, prin fondul de investitii IPOC, cu sediul in Insulele Bermude. Curtea elvetiana a fost chemata sa se pronunte in litigiul pentru actiunile Megafon, cel de-al treilea operator de telefonie mobila din Rusia. Nu este prima oara cind Reiman este acuzat de afaceri dubioase: in luna decembrie 2005, "Wall Street Journal" afirma ca procurorii germani il suspecteaza ca s-ar fi imbogatit ilegal la inceputul anilor ’90, prin privatizarile care au urmat dupa caderea Uniunii Sovietice.

Seful Ludmilei Putin

Ministrul Reiman are legaturi strinse cu familia Putin, sotia presedintelui rus lucrind in trecut la una dintre firmele sale. Reiman a lucrat cu Putin la Sankt Petersburg, pe perioada mandatului de primar al actualului presedinte. Cind Putin s-a mutat la Kremlin, nu a uitat de prietenul sau Reiman, pe care l-a numit ministrul Comunicatiilor. Practicile lui Reiman, atestate de Curtea de Arbitraj de la Zürich, includ "abuzul in functie" si "imbogatirea personala".

In concluziile Curtii se arata ca ministrul "a obligat" o companie de telecomunicatii internationala sa cumpere o firma de-a sa, "la un pret exorbitant", in schimbul unor licente guvernamentale de operare. "Prin acest verdict vor fi intarite criticile care spun ca actiunea de recentralizare a lui Putin a creat o noua generatie de oligarhi, in interiorul propriului guvern", comenteaza "The Times".

Kremlinul tace

Atit ministrul Reiman, cit si presedintele Putin au pastrat tacerea asupra acestui verdict, emis marti la Zürich. "Tacerea Kremlinului, in acest caz, transmite un semnal negativ partenerilor si investitorilor din Rusia", crede Elena Panfilova, presedintele Transparency International de la Moscova.