Potrivit unei scrisori trimise de autoritatea pentru controlul medicamentului, Diclofenac va fi scos treptat din circulație in următoarele trei luni, o decizie salutată de organizațiile pentru protecția vulturilor.

Deși vulturii au o reputație mai degrabă sinistră, de păsări asociate cu moartea și descompunerea, in sudul Asiei ei joacă un rol extrem de important - practic indispensabil.

De secole intregi, vulturii mănancă starvurile a milioane de animale domestice depozitate in locuri speciale de pe intreg teritoriul Indiei, din Pakistan și Nepal - acționand ca un agent sanitar al naturii.

Vulturii - agent sanitar

Dar folosirea pe scară largă a medicamentului anti-inflamator numit Diclofenac in tratarea vitelor și bivolilor din regiune a avut un efect nefast asupra vulturilor.

Carnea animalelor tratate cu acest medicament este ca o otravă pentru vulturi, care se imbolnăvesc de insuficiență renală și mor.

In mai puțin de 15 ani, unele specii de vulturi au dispărut aproape complet din această cauză.

Decimarea populației de vulturi este o problemă foarte serioasă pentru sănătatea publică, fiindcă leșurile vitelor moarte intră in putrefacție și stau așa zile in șir, devenind un focar de infecție.

A fost afectată și comunitatea parșilor adepți ai zoroastrimului, ale căror ritualuri de inmormantare depind și ele de prezența vulturilor.

Guvernul Indiei reacționează

Guvernul Indiei pare să fi dat acum ascultare apelurilor lansate de diferite organizații preocupate de soartea vulturilor.

Diclofenacul va fi scos treptat din uz și inlocuit cu un alt medicament , care să nu ii pună in pericol pe vulturi.

Iar cei care au militat pentru această schimbare speră că atat Pakistanul, cat și Nepalul vor urma exemplul Indiei și vor interzice medicamentul care pune in pericol supraviețuirea vulturilor.