In cadrul unei ceremonii simple, China a incheiat constructia Barajului Celor Trei Guri, cel mai mare proiect hidroelectric din lume, ale carui lucrari au durat 13 ani. Realizat pe Yangtse, Fluviul Albastru, cel mai lung din tara - 6.360 km - acest al doilea Mare Zid Chinezesc va avea 185 m inaltime si 2.309 m lungime, el retinand 39 miliarde mc de apa.

Este vorba de o lucrare faraonica, la a carei realizare a fost nevoie de 27 milioane mc de beton. santierul a fost inaugurat in 1993, costurile sale fiind de 180 miliarde de yani (22 miliarde de dolari). Lacul de acumulare este lung de 660 km si a inceput sa fie umplut in iunie 2003. In 2009, proiectul va fi gata in intregime, odata ce lacul va fi plin, iar cele 26 de turbine gigantice, cu o capacitate de 18 gigawati, vor fi instalate si vor intra in functiune. La ora actuala mai sunt de instalat 12 turbine, fiecare dintre cele 26 avand cate 700 megawati. Barajul a fost realizat in centrul Chinei, intre Ychang, provincia Hubei, si Chongqing, unde se afla Gura Xiling, Gura Wu si Gura Qutang. Terenul inundat va avea 1.600 kmp, fiind cea mai intinsa suprafata afectata in acest mod din cauza unui singur proiect.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.