Coalitia de guvernare din Cipru a castigat alegerile parlamentare, facand improbabila reunificarea in curand a insulei, dvizata din anul 1974 intre greci si turci.

Pe primul loc s-a situat AKEL - Partidul Comunist - cel mai puternic partid marxist leninist din Uniunea Europeana, cu 31,3 la suta (cu 3,5 la suta mai putin ca acum 5 ani), urmat la mica distanta de principalul partid de opozitie, Adunarea Democratica (conservator) cu 30,3 la suta (- 3,6 la suta), Partidul Democrat (liberal), al Presedintelui Tassos Papadopoulos, cu 18 la suta (+ 3 la suta) si Miscarea Social Democrata, cu 9 la suta (+ 2,5 la suta), a treia componenta a coalitiei de guvernare.

Acest rezultat reprezinta o confirmare a liniei dure a guvernului Papadopoulos fata de turcii ciprioti, de refuz a oricarei concesii fata de zona de nord, separatista, pe care se afla stationate din 1974 trupe ale Turciei.
Presedintele Papapdopoulos a declarat la aflarea rezultatelor ca guvernul sau a fost intarit de mesajul electoratului.

Grecii ciprioti au respins acum 2 ani prin referendum planul ONU de reunificare a insuei, ca atare doar partea greceasca a intrat la 1 mai 2004 in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.