Noul prim ministru al Irakului, Nouri Maliki, a afirmat ca guvernul sau va folosi "forta maxima" impotriva teroristilor, promovand in acelasi timp reconcilierea nationala.

Domnul Maliki a facut aceste declaratii la prima reuniune a cabinetului. Componenta guvernului a fost aprobata sambata de Parlament.

Intre timp, capitala irakiana a fost lovita de o serie de noi atacuri. In cel mai grav incident, 13 persoane au fost ucise in urma unui atac cu bomba asupra unui restaurant. Se crede ca atacatorul purta o vesta exploziva. Restaurantul se afla in apropierea unei sectii de politie, sapte dintre victime fiind ofiteri.

Promisiunea lui Maliki

Noul premier a spus ca va face tot ce este posibil pentru a reduce forta militiilor irakiene.
In opinia sa, doar trupele guvernamentale ar trebui sa poarte arme, deoarece militiile inarmate nu fac decat sa mareasca instabilitatea, participand la asasinate si acte teroriste.

Domnul Maliki a subliniat insa ca doar printr-o reconciliere nationala autentica se poate pune capat violentelor.
Noul cabinet de la Bagdad include etnici sitii, kurzi si suniti. Trei portofolii importante - ministerele securitatii, de interne si cel al apararii - sunt inca vacante.
Noul premier spune ca in zilele urmatoare se va ajunge la un acord si asupra acestor posturi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.