Referendumul privind independenta Muntenegrului pare sa fie dus la un rezultat pe muche de cutit. In absenta rezultatelor oficiale, o proiectie a organizatiiilor non-guvernamentale CEMI si CESID arata ca 55,3 la suta din electorat ar fi votat pentru independenta.

Pentru ca independenta sa fie obtinuta, "Da"-ul trebuie sa obtina cel putin 55 la suta din voturile exprimate, in conditiile unei participari de minimum 50 la suta dintre cetatenii cu drept de vot.

Participarea la vot a fost exceptionala, depasind 85 la suta. Comisia Republicana privind Referendumul nu a publicat nici un rezultat oficial, ceea ce sporeste starea de incertitudine si incordare.

O traditie de independenta

Muntenegru are o populatie de sub 700 de mii, de peste 11 ori mai putin ca Serbia. Electoratul este profund divizat, multi cetateni avand puternice legaturi de familie in Serbia invecinata.

Muntenegru a fost un regat independent pana in 1912, cand, in urma primului razboi balcanic, s-a unit cu Serbia, ramanand ultima republica din fosta federatie iugoslava alaturi de Serbia dupa 1991.

Potrivit recensamantului din 2003, 43 la suta dintre cetateni s-au declarat muntenegreni, 32 la suta sarbi, 8 la suta bosniaci, 5 la suta albanezi, 4 la suta musulmani si 1 la suta croati.

In ceea ce priveste limba vorbita, 22 la suta au declarat ca vorbesc muntenegreana - un dialect al limbii sarbe, iar 64 la suta sarba.

Consecinte profunde

Campania pentru independenta a fost condusa de Premierul Milo Giukanovici, iar cea impotriva a fost condusa de Predrag Bulatovici, liderul opozitiei pro-sarbe.
Partizanii independentei invoca separarea de o tara care are relatii dificile cu Uniunea Europeana, mai ales datorita esecului persistent de a preda justitiei internationale suspecti de crime de razboi ca Radovan Karagici sau Radko Mladici.

Adversarii independentei sustin ca Muntengrul nu e viabil din punct de vedere economic, dar Blocul pro-independenta da exemplul monedei folosite, euro, care este total separata de Serbia, care foloseste dinarul. In Muntenegru, rata inflatiei este mult mai redusa decat in Serbia.

In cazul obtinerii independentei de catre Muntenegru, vor spori presiunile pentru organizarea unui referendum similar in provincia Kosovo, locuita in majoritate covarsitoare de albanezi.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.