Banca Nationala a Moldovei (BNM) a anuntat sambata ca nu exista premise pentru intrarea Republicii Moldova in incapacitatea de plata si nici pentru o criza pe piata valutara interna, informeaza Rompres. Potrivit centrului de presa al BNM, in ultimele zile, unele mass-media de la Chisinau au publicat declaratii provocatoare referitoare la o eventuala imposibilitate a bancilor comerciale de a achita depozitele cetatenilor si chiar la intrarea Moldovei in incapacitate de plata /default/.

BNM aduce la cunostinta populatiei cateva aspecte ale situatiei existente, care determina invulnerabilitatea sistemului bancar si a Republicii Moldova, in general, in raport cu problema aferenta exporturilor vitivinicole. Astfel, portofoliul de credite ale bancilor comerciale in ramurile viticulturii si vinificatiei si pentru comercializarea produselor vitivinicole ocupa in prezent o pondere relativ mica in active, aproximativ opt la suta, si in portofoliul total de credite, aproximativ 14%.

Din aceste considerente, eventualele dificultati iscate la rambursarea creditelor vinificatorilor nu pot nicidecum sa influenteze substantial lichiditatile disponibile in banci. Mai mult, bancile detin un exces semnificativ de lichiditati, care la data de 30 aprilie 2006 reprezenta 2,800 miliarde lei si depasea de doua ori volumul total de credite acordate in ramurile sus-mentionate.

In plus, opinia referitoare la posibilitatea intrarii Republicii Moldova in incapacitate de plata (default) poate fi combatuta si prin faptul ca rezervele oficiale ale statului constituie in prezent 648 milioane dolari SUA, depasind de patru ori volumul lor din anul de criza regionala 1998. Astfel, nu exista pericol pentru situatia financiara si stabilitatea sistemului bancar, iar BNM tine la control deplin aceste importante componente economice.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.