Serviciul de informatii externe BND a spionat ani de-a rindul jurnalisti germani, chiar prin intermediul ziaristilor platiti sa-si fileze colegii.

Parlamentul german urma sa sustina azi o sedinta extraordinara pentru a dezbate scandalul iscat de abuzurile serviciilor secrete impotriva jurnalistilor de la "Der Spiegel", "Stern", "Berliner Zeitung" si "Focus". Intre 1993 si 2005, jurnalistii "incomozi" au fost spionati ilegal, inclusiv prin intermediul unor colegi de redactie aflati in solda serviciului de informatii externe BND. Cancelarul Angela Merkel a emis luni o ordonanta de urgenta prin care interzice categoric BND asemenea practici. Purtatorul sau de cuvint a declarat ca Merkel "regreta practicile BND" si ca subliniaza "importanta capitala" a libertatii presei.

Jurnalistii-spioni

Un raport confidential al Comisiei parlamentare de control transpirat in presa atesta ca un jurnalist de la "Berliner Zeitung" a fost spionat de doi colegi de redactie recrutati de BND si purtind numele de cod "Dali" si "Schweiger". Un alt jurnalist a fost platit cu peste 600.000 de marci germane pentru rapoartele sale despre senior editorii din diferite redactii, urmariti in secret in cafenele si la shopping, ceea ce incalca grav sfera privata protejata prin lege. Saptaminalele "Spiegel" si "Stern" au anuntat ca vor da in judecata BND, iar jurnalistii spionati au acuzat BND ca a preluat metode de la fostul serviciu de informatii din Germania de Est, Stasi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.