Prim Ministrul Italiei, Romano Prodi, a anuntat joi ca va propune parlamentului retragerea trupelor italiene din Irak.

Intr-un discurs in fata Senatului, noul premier a descris implicarea Italiei in campania din Irak drept o greseala grava.

"De aceea, guvernul intentioneaza sa propuna Parlamentului retragerea trupelor noastre, desi suntem mandri de demonstratia de profesionalism, curaj si umanitate pe care au facut-o. Retragerea trupelor italiene va avea loc in calendarul tehnic stabilit, in urma consultarilor cu toate partidele pentru garantarea tuturor conditiilor de securitate", a spus premierul Italiei, Romano Prodi.

In Senatul Italiei, discursul impotriva campaniei militare din Irak a fost intampinat cu aplauze dar si cu proteste.
Romano Prodi a promis inca din campania electorala retragerea imediata a celor doua mii sase sute de militari din Irak, insa dupa castigarea alegerilor a apreciat ca sfarsitul acestui an pare cel mai realist termen pentru readucerea in tara a trupelor.

Care e situatia celorlalti aliati

Italia este unul dintre cei mai importanti aliati ai Statelor Unite in Irak, alaturi de Marea Britanie, Polonia si Australia. Si Londra a anuntat o retragere treptata a aproape opt sute de militari din Irak, reprezentand 10 la suta din contingentul britanic.

In ceea ce priveste Polonia, aceasta nu a luat inca o decizie finala cu privire la cei 800 de militari aflati in Irak. Statele Unite au mai pierdut anul trecut sprijinul Bulgariei si Ucrainei, care aveau impreuna peste o mie doua sute de militari, pe care au inceput sa ii retraga.

Dupa alegerile din decembrie anul trecut, din Irak. Presedintele Traian Basescu s-a angajat fata de Washington sa mentina trupele pana la stabilizarea acestei tari. Romania a trimis in Irak peste opt sute de militari, care actioneaza in cadrul fortei multinationale conduse de Statele Unite. La Nasiria, in sudul predominant siit, militarii romani opereaza sub comanda italiana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.