Guvernul Hamas a anuntat infiintarea unei noi forte de politie in Fasia Gaza. Ministrul palestinian de interne, Said Siam, a declarat ca aceasta e gata sa isi inceapa activitatea imediat.

Potrivit ministrului de interne Said Siam, rolul acestei noi forte de politie va fi acela de a veghea la siguranta palestinienilor si a bunurilor acestora.

Unitatea e formata din aproximativ 3 mii de persoane, unii dintre ei provenind din aripa militara a organizatiei Hamas, altii din actualele forte de securitate.
Noua unitate de politie va actiona la comanda ministrului de interne, cu alte cuvinte se va afla sub controlul Hamas.
Acest aspect il nemultumeste insa pe presedintele Mahmoud Abbas, reprezentant al formatiunii rivale - Fatah, care, oficial, este comandant suprem al tuturor fortelor de securitate.

In ultimele saptamani, domnul Abbas a declarat in mai multe randuri ca nu e de acord cu infiintarea unei noi forte de politie, sub comanda Hamas. Pare, insa, ca Hamas a decis sa treaca peste vointa presedintelui palestinian.
De cand Hamas a castigat alegerile, in luna ianuarie, intre liderii noii structuri politice si presedintele Abbas se poarta o lupta surda pentru controlul fortelor de securitate palestiniene.

Atat Hamas, cat si domnul Abbas, conteaza pe sprijinul acestor forte de securitate pentru a-si consolida puterea.
Anuntul facut miercuri de ministrul de interne palestinian ar putea, asadar, tensiona si mai mult relatiile cu presedintele Abbas si cu suporterii Fatah.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.