Ayaan Hirsi Ali, parlamentara devenita faimoasa in urma mortii regizorului Theo van Gogh cu care colaborase la un film despre femeile musulmane, va parasi Olanda din cauza scandalului legat de cetatenia sa.

Ayaan Hirsi Ali, cea mai populara figura a liberalilor olandezi, de origine somaleza, a demisionat ieri din Parlament. Cauza o reprezinta scandalul declansat de difuzarea in Olanda, saptamina trecuta, a unui documentar care demonstra ca ea mintise cind a cerut azil politic, la inceputul anilor ’90, persecutiile invocate de ea fiind false. Deputata recunoscuse inca din 2002, in momentul alegerii sale in Parlament, ca mintise cu privire la unele aspecte ale vietii sale in Somalia pentru a obtine cetatenie. Documentarul televizat a determinat-o insa pe exigenta Rita Verdonk, ministrul Imigrarii, sa revina asupra dosarului de cetatenie al parlamentarei si sa declare luni: "Trebuie recunoscut ca ea nu ar fi trebuit nicidecum sa primeasca cetatenie olandeza". Ayaan Hirsi Ali a anuntat ca va parasi Olanda.

Militanta radicala

Hirsi Ali este cunoscuta ca o critica dura a Islamului radical si o feminista convinsa. "Daca trebuie, pot sa suport amenintarile cu moartea, evacuarea, nenumaratele atacuri la adresa persoanei mele, dar nu pot accepta ideea de a-mi pierde cetatenia olandeza", declarase somaleza. Dupa moartea regizorului Theo van Gogh, ucis de un fanatic musulman din cauza filmului pe care il produsese cu Hirsi Ali despre persecutiile femeilor in Islam, aceasta a trait in locuinte protejate de politia olandeza si a fost escortata de garzi de corp guvernamentale. I


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.