Liderul separatist de la Tiraspol acuza Bucurestiul ca ar fi sustinut deschis interventia armata a Republicii Moldova in Transnistria * "Presedintele" transnistrean ameninta cu o posibila ruptura definitiva a relatiilor cu Chisinaul

Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov a lasat miercuri la Moscova sa se subinteleaga eventualitatea redeschiderii conflictului transnistrean, pronuntandu-se impotriva implicarii Romaniei in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum si impotriva semnarii Pactului de Stabilitate pentru Republica Moldova, implicit a schimbarii formatului de negocieri pe care-l propune aceasta initiativa.

Smirnov a sustinut ca Transnistria trebuie tratata in cadrul negocierilor de pace ca partener egal in drepturi si sustine reluarea actualului proces de negocieri in formula sa pentagonala - respectiv cu participarea celor doua parti implicate in conflict si a trei mediatori internationali: Rusia, Ucraina si OSCE. "Romania, din punctul de vedere al poporului transnistrean, s-a manifestat foarte negativ in timpul conflictului (de pe Nistru), acordand ajutor militar Moldovei si neincercand sa opreasca varsarea de sange. De aceea noi privim negativ aceasta posibilitate" de implicare in solutionarea conflictului transnistrean, a declarat Igor Smirnov, citat de Radio Romania-Actualitati si Rompres.

Liderul separatistilor transnistreni a adaugat ca atitudinea Tiraspolului fata de Romania este negativa si din punctul de vedere al intereselor acesteia. Smirnov a imputat Romaniei ca a fost primul stat care a recunoscut independenta Republicii Moldova, mai ales ca aceasta independenta a fost proclamata fara participarea populatiei din Transnistria.

Chisinaul amenintat cu glasul armelor

Referindu-se la actuala agravare a relatiilor dintre Tiraspol si Chisinau, Igor Smirnov a acuzat autoritatile moldovenesti ca au impus Transnistriei o blocada economica informationala si politica, careia i s-a adaugat in ultima perioada si una diplomatica, dupa ce Republica Moldova a restrictionat accesul diplomatilor straini si a reprezentantilor organizatiilor internationale in raioanele din stanga Nistrului. Smirnov a calificat aceste actiuni ca fiind "un set complet de masuri ce premerg unui razboi", afirmand ca acestea pot duce la ruperea definitiva a relatiilor intre Tiraspol si Chisinau.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa sustinuta la Moscova, Igor Smirnov a mai afirmat ca Romania are legaturi profunde, etnice, culturale si de alta natura cu Moldova, dar si o viziune proprie asupra statalitatii moldovenesti. Romania, a declarat Smirnov, acuzand pe fata tara noastra, "are influente importante in regiune si a sustinut deschis agresiunea armata a Moldovei impotriva Transnistriei". Insa, dupa 1992, a adaugat el, Romania a fost eliminata din randul participantilor directi la procesul de negocieri, pierzand astfel posibilitatea de a influenta direct acest proces, precum si relatiile moldo-transnistrene".

In prezent, a declarat Smirnov, Romania, care a luat cursul spre integrarea in Uniunea Europeana, isi coordoneaza politica externa cu UE si actioneaza conform standardelor acesteia, insa ea nu a renuntat la pretentiile sale de a fi lider regional si de a juca un rol-cheie in reglementarea relatiilor dintre cele doua parti ale conflictului din Transnistria.

In ceea ce priveste viitorul Transnistriei, in eventualitatea unirii Moldovei cu Romania sau a intrarii Moldovei in UE, acest viitor - a spus Smirnov - trebuie sa fie decis de populatia transnistreana prin referendum.

In legatura cu consultarile de miercuri de la Odesa intre participantii la procesul de reglementare, el a apreciat ca asteapta de la acestea gasirea unor cai spre reluarea negocierilor blocate de mai multe luni in urma retragerii Chisinaului.

Transnistria nu concepe pacea fara arme rusesti

Liderul transnistrean a reiterat pozitiile cunoscute ale Tiraspolului privind retragerea armamentului rusesc, care, in opinia sa, este posibila numai o data cu reglementarea politica a conflictului.

Pe de alta parte, Igor Smirnov a comentat recenta declaratie de la Chisinau a presedintelui Traian Basescu, anume ca Romania nu va mai permite ca Moldova sa fie santajata cu energia electrica. Liderul separatist sustine ca, in acest caz, Romania ar trebui sa plateasca datoriile de 27 de milioane de dolari ale Moldovei pentru energia electrica si care acum nu sunt datorii fata de Transnistria, ci fata de Termocentrala Moldavskaia Gres, aflata, in prezent, in proprietate ruso-belgiana. Nu trebuie implicat statul - a se intelege Transnistria - in gestionarea retelelor electrice, exista contracte intre termocentrala respectiva si societatea modoveneasca corespunzatoare si nu este problema noastra, a mai spus Igor Smirnov.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.