Noul presedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a depus ieri juramantul.

Ceremonia a avut loc in cadrul unei sedinte speciale a legislativului de la Roma. Napolitano, in varsta de 80 de ani, este primul fost lider comunist care ocupa functia de sef al statului. El a fost ales saptamana trecuta de Parlament.

Pana miercuri, noul presedinte italian trebuie sa il desemneze si pe primul ministru, cel mai probabil Romano Prodi, a carui alianta politica a castigat alegerile legislative de luna trecuta.

Prodi a purtat, timp de o saptamana, de negocieri cu partenerii sai din coalitia de centru stanga in vederea formarii unei echipe puternice, capabile sa faca fata opozitiei conduse de Silvio Berlusconi.

Prodi le-a spus ziaristilor ca nu sunt probleme si ca s-au stabilit inclusiv numele vicepremierilor. Oricum, misiunea noului cabinet va fi dificila atata vreme cat majoritatea de care dispune puterea in parlament este una fragila.

Fostul premier, Silvio Berlusconi, care sustine ca alegerile din aprilie au fost fraudate, estimeaza ca noul guvern de la Roma nu va rezista mai mult de cateva luni. Alegerile au fost castigate de alianta lui Prodi la o diferenta de doar 25 de mii de voturi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.