Președintele Statelor Unite George Bush urmează să ceară luni intărirea pazei la granita cu Mexicul, in speranța că va putea astfel stăvili imigrația ilegală. Se așteaptă ca președintele american să facă acest anunț cu prilejul unei intervenții televizate.
Președintele Mexicului, Vincente Fox, s-a arătat nemulțumit de această măsură, pe care o consideră o "militarizare a frontierei".

Se estimează că in Statele Unite se află peste 12 milioane de imigranți ilegali, majoritatea din America de Sud.

Aripa conservatoare a Partidului Republican dorește pedepsirea mai aspră a imigranților fără acte in regulă și a celor care ii angajează.

In schimb, președintele Bush intenționează să legalizeze statutul imigranților clandestini aflați de un număr mare de ani pe teritoriul Statelor Unite.

Pentru a convinge propriul său partid, președintele George Bush caută să se asigure că, pe viitor, imigrația ilegală e ținută sub control.

Planul președintelui american presupune desfășurarea gărzilor naționale la granița cu Mexicul, principala poartă de intrare in Statele Unite.

Președintele Mexicului, Vincente Fox, i-a telefonat omologului său american, pentru a se plange de ceea ce el consideră a fi militarizarea frontierei.

Casa Albă a dat insă asigurări că Mexicul este, in continuare, o țară prietenă.