Numirea celui de-al treilea episcop de catre Biserica oficiala catolica din China risca sa deterioreze ireversibil relatiile tensionate dintre Vatican si Beijing.

Asociatia Catolica Patriotica, biserica recunoscuta de Partidul Comunist, consacra ieri cel de-al treilea episcop catolic, in timp ce la Roma, Vaticanul comemora 25 de ani de la atentatul asupra lui Ioan Paul al II-lea. Consacrarea episcopilor risca sa distruga fragilul fundal de reluare a negocierilor pentru imbunatatirea relatiilor dintre Sfintul Scaun si regimul de la Beijing, deoarece Vaticanul este singura autoritate in numirea inaltilor prelati ai Bisericii Catolice de pe mapamond. Noul episcop Vincent Zhang Silu a celebrat liturghia de consacrare in prezenta oficialilor din Partidul Comunist chinez si a citorva sute de credinciosi catolici, in orasul Ningde, din dioceza Mindong, in sudul Chinei.

"S-au facut presiuni mari asupra noastra sa asistam la ceremonie", a declarat pentru Reuters unul dintre preotii Bisericii oficiale. Cei aproximativ zece milioane de credinciosi catolici din China sint divizati intre Asociatia Catolica Patriotica, recunoscuta de stat, si Biserica Catolica din Catacombe, loiala Vaticanului, care opune rezistenta amestecului comunistilor in organizarea sa ierarhica. Cu doar citeva zile inainte de numirea sa, Zhang Silu a declarat, intr-o tentativa de justificare a consacrarii sale: "As scrie Vaticanului pentru a cere recunoasterea, dar nu as primi niciodata raspuns. Pentru mine aprobarea Vaticanului este importanta, dar trebuie sa iau in considerare si necesitatile locale".

Comunistii se joaca cu cele sfinte

Zhang este cel de-al treilea episcop catolic consacrat de Asociatia Catolica Patriotica, fara acordul Vaticanului, in rastimp de doar doua luni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.