Teheranul are de ales intre un program nuclear civil considerat “convenabil” de comunitatea internationala si “izolare”, a declarat, miercuri, la Washington, secretarul de stat american Condoleezza Rice, primindu-l pe reprezentantul UE pentru afaceri externe Javier Solana.

"Vom avea o actiune in Consiliul de Securitate", a precizat dna Rice, facand aparent referinta la terminarea termenului de cateva saptamani acordat de occidentali regimului iranian de a renunta la orice ambitie nucleara militara. Solana, la randul sau, a estimat ca "nu crede" ca masurile de incitare vor putea fi finalizate luni, ziua cand ministrii UE-3 (Franta, Germania, Marea Britanie) urmeaza sa examineze propunerile expertilor lor asupra noii oferte ce ar putea fi facuta Iranului in contrapartida acceptarii sale a cerintelor privind programul sau nuclear.

Kofi Annan cere Iranului sa renunte la "atitudinea agresiva"
Secretarul general al ONU Kofi Annan a lansat un apel Iranului sa renunte la orice atitudine agresiva si sa raspunda la noile incitatii europene, dand asigurari asupra naturii pasnice a programului sau nuclear.
Comentand, in fata presei, decizia comunitatii internationale de a prezenta in zece zile Iranului masuri incitative destinate sa il convinga sa renunte la orice ambitie nucleara militara, Annan a spus ca "este important ca iranienii sa renunte la orice atitudine agresiva si sa ramana deschisi la discutii".

Franta exclude interventia militara
La randul sau, primul ministru francez Dominique de Villepin a exclus, miercuri, o actiune militara contra Iranului, adresandu-se presei la Downing Street, unde a fost oaspetele premierului britanic Tony Blair.
"Noi dorim sa putem aborda rapid o rezolutie in Consiliul de Securitate, lucram cu un dublu ansamblu de masuri, o masura de fermitate, chiar daca noi excludem o actiune militara", a declarat el.
Tony Blair s-a multimut sa indice ca chestiunea iraniana va fi pe agenda dineului pe care urma sa il ofere apoi omologului sau francez, venit sa petreaca mai multe ore in capitala britanica.

Igor Ivanov : "O actiune militara ar putea inflama regiunea"
Seful Consiliului Securitatii Rusiei Igor Ivanov a atras ieri atentia ca orice actiune militara in Iran ar putea "inflama regiunea si mai mult decat atit", transmit agentiile ruse de presa.

"Orice actiune militara in Iran va avea consecinte ce ar putea cuprinde intreaga regiune si chiar mai mult de atat", a declarat Ivanov, facand referire la amenintarile americane impotriva Teheranului, care refuza sa renunte la imbogatirea uraniului.

Noi amenintari la adresa Israelului
Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad s-a declarat convins ieri ca Israelul "va disparea intr-o zi", in cadrul unui discurs pronuntat in fata studentilor din capitala indoneziana Jakarta, unde se afla de miercuri intr-o vizita oficiala, transmite AFP.
"Acest regim va disparea intr-o zi!", a declarat liderul politic de la Teheran, exprimandu-si regretul pentru faptul ca Occidentul a reactionat bolnavicios la victoria gruparii Hamas, prin vot popular, in teritoriile palestiniene.

Ahmadinejad se afla intr-o vizita oficiala de cinci zile in Indonezia, tara cu cea mai importanta populatie de confesiune musulmana din lume, in efortul de a atrage sprijinul autoritatilor de la Jakarta de partea Iranului in conflictul international legat de activitatile nucleare desfasurate de liderii de la Teheran.

DeclanSarea razboiului, catalogata drept "gluma"
Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a calificat, ieri, drept "gluma" amenintarile de interventie militara contra tarii sale, acuzata ca urmareste sa puna mana pe arma nucleara - transmite AFP.

"Mai intai de toate, ideea de a declansa un razboi este de fapt o gluma. De ce trebuie sa fie declansat un razboi? Oare vocea unui popor poate fi incalcata atat de simplu? Nu vrem decat sa ne exercitam drepturile noastre legitime", a spus presedintele la postul indonezian de televiziune Metro TV.
Ahmadinejad se afla intr-o vizita oficiala de cinci zile in Indonezia, tara musulmana cea mai populata, pe care a raliat-o la cauza sa in conflictul care il opune Occidentului.

Referindu-se la amenintarile voalate de interventie militara, presedintele a declarat ca "nu este vorba decat de propaganda si de razboi psihologic la adresa tarii noastre" si ca "noi avem capacitatile tehnice si de alta natura pentru a ne apara interesele". "Ei stiu ca orice brutalitati aduse poporului iranian ar provoca mai mari pierderi in randurile lor decat in ale noastre. Ei au mai multa nevoie de noi decat noi de ei. Este vorba doar de retorica", a sustinut el.

In ceea ce priveste posibilitatea aplicarii de sanctiuni la adresa Iranului, presedintele a spus ca "o parte din savantii si expertii nostri ar fi mai mult decat fericiti sa auda ca facem obiectul unor sanctiuni din partea Occidentului deoarece ele ar provoca un mare pas inainte in progresul nostru economic si industrial".
SUA, China, Rusia, Germania, M.Britanie si Franta urmeaza sa se reuneasca la 19 mai la Londra pentru a incerca inca o data sa-si defineasca o pozitie comuna in criza iraniana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.