Principalele partide politice irkiene au ajuns la un compromis in vederea formarii viitorului guvern de uniune nationala.

Acest acord vine la sfarsitul celor cinci luni de negocieri dificile intre formatiunile siite, sunnite si kurde, dupa alegerile legislative din decembrie. Irakienii de rand spera ca noul cabinet sa aiba suficienta autoritate pentru a pune capat atacurilor gruparilor insurgente care au insangerat tara.

Presedintele Jalal Talabani i-a cerut premierului desemnat, siitul Nuri al-Maliki, sa ii prezinte lista completa a noului guvern pana la data de 22 mai. Formarea viitorului cabinet ar putea fi mai dificila decat lasa sa se inteleaga prim-ministrul, care spera ca negocierile se vor incheia in cel mult doua zile.
Cele trei mari formatiuni angajate in negocieri au fost de acord ca ministere cheie, precum cel al Apararii si cel de Interne, sa fie atribuite unor persoane care nu au legaturi cu gruparile paramilitare.

Fiecare dintre acestea a avansat numele propriilor reprezentanti, ceea ce face ca discutiile sa inainteze cu dificultate. Printre cele mai disputate portofolii sunt cele ale Petrolului, Transporturilor si Comertului. Liderii suniti si Statele Unite cer indepartarea actualului ministru de interne, acuzat de a fi permis formarea echipelor mortii in randul fortelor irakiene de politie.

Pe de alta parte, 17 persoane au fost ucise, iar alte 35 ranite, intr-un atentat sinucigas cu masina-capcana, comis la Tal Afar, in nordul Irakului. Acest nou atac vine dupa ce presedintele american, George W. Bush, a declarat ca violentele au scazut in intensitate in zona dominata de sunniti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.