Recentul discurs al vicepresedintelui SUA Richard Cheney nu poate fi apreciat drept o schimbare a politicii americane fata de Rusia, a declarat secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice pentru postul american de televziune NBC.

"Este vorba mai degraba de o confirmare a politicii actuale a SUA", a spus dna Rice, apreciind ca "in discursul de la Vilnius, vicepresedintele SUA a relatat faptele foarte corect", a informat ieri, din Washington, ITAR-TASS.

"Exista o serie de domenii in care cooperam foarte bine cu Rusia, dar si altele care ne ingrijoreaza serios", a explicat Rice, potrivit careia presa din Rusia este "supusa presiunilor" din partea autoritatilor, care au inchis "toate mass-media independente".

In opinia secretarului de stat american, sistemul judiciar din Rusia"nu lasa impresia ca ar fi independent". De asemenea, intre Moscova si Washington exista dezacorduri in privinta "extinderii democratiei" in tarile invecinate cu Rusia, iar in ce priveste situatia din Belarus pozitiile celor doua tari sunt diametral opuse. In continuare, Rice - ca si Cheney - a acuzat Rusia ca-si utilizeaza resursele energetice ca instrument de presiune asupra altor state.

In opinia ei, in timpul diferendului cu Ucraina in privinta livrarilor de gaze naturale, rusii "au dat un semnal foarte clar ca vor utiliza resursele energetice drept arma politica’. Dna secretar de stat a recunoscut ca a fost "putin uimita" de atentia acordata in Rusia discursului lui Cheney, deoarece SUA si-au exprimat in repetate randuri opinia cu privire la "politica autoritatilor ruse fata de organizatiile neguvernamentale, libertatea presei, politica energetica, la relatiile Rusiei cu vecinii. Pentru noi aceste probleme nu sunt noi", a mai spus Rice, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi discutate si de-acum inainte, inclusiv la summitul G8 ce va avea loc la Sankt-Petersburg.

Referitor la posibilele urmari ale discursului lui Cheney pentru relatiile ruso-americane in general, dna Rice nu a dorit sa dramatizeze situatia si si-a exprimat speranta ca aceasta nu va influenta negativ dialogul dintre Moscova si Washington cu privire la dosarul nuclear iranian.

"Ei (rusii) fac acest lucru nu de dragul SUA, ci pentru ca nici ei nu doresc ca Iranul sa intre in posesia armei nucleare. Cred ca suntem in continuare capabili sa vorbim despre dezacordurile dintre noi si sa cooperam in problemele comune", a conchis dna Rice.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.