In cursul intalnirii desfasurate luni la Vatican cu episcopii spanioli, Papa Ioan Paul al II-lea a criticat raspandirea in societatea iberica a unei mentalitati laice, precum si restrictiile impuse in Spania libertatii religioase. Astfel, Suveranul Pontif a acuzat Guvernul spaniol condus de premierul Jose Luis Zapatero ca se opune profesarii publice a credintei si ca in Spania se ajunge chiar la "promovarea dispretului sau a ignorarii religiei insasi". Ministrul spaniol al Apararii, Josť Bono, a infirmat ieri "in mod categoric" acuzatiile Suveranului Pontif, sustinand ca "in nici o alta tara Biserica nu este tratata mai bine decat in Spania". Ministrul spaniol a afirmat ca Papa Ioan Paul al II-lea reprezinta un punct de referinta morala pentru spanioli, insa credinta "nu poate fi impusa de un Guvern, nefiind de competenta statului, ci a fiecarei persoane", si deci statul este ultimul care poate fi acuzat de laicism.

Guvernul spaniol condus de Josť Luis Zapatero a aprobat recent doua proiecte de lege care au starnit criticile Sfantului Scaun, fiind considerate contrare eticii crestine. Primul este cel in legatura cu divortul, care permite eliminarea conditiei preliminare de separare, precum si a necesitatii de a furniza judecatorului motivele de divort. Astfel, gratie noii legi, obtinerea divortului va fi posibila in cel mult trei luni in cazul cuplurilor care se separa de comun acord. Al doilea proiect de lege se refera la uniunile homosexuale si la acordarea posibilitatii de adoptare a copiilor de catre aceste uniuni (cu conditia ca copiii sa fie minori si de nationalitate spaniola).

Conform cotidianelor spaniole "El Pais" si "El Mundo", acuzatiile Papei catre Guvernul Zapatero au fost "prea severe" si chiar "injuste" cu Executivul de la Madrid, atitudinea "invechita a unor inalti ierarhi ai Bisericii Catolice determinand lumea sa se indeparteze de Biserica".