Statele Unite au solicitat din nou Uniunii Europene, marti, sa mentina embargoul impus Chinei in domeniul vanzarilor de armament, afirmand ca situatia drepturilor omului in aceasta tara este inca precara, relateaza AFP. "Ne opunem ridicarii embargoului impus Chinei. Suntem de parere ca ar fi o decizie necorespunzatoare, adoptata intr-un moment nepotrivit, avand in vedere situatia drepturilor omului in China", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher.

Aceasta declaratie intervine in conditiile in care ministrii de externe german, Joschka Fischer, si britanic, Jack Straw, se afla la Washington, unde s-au intalnit separat cu secretarul de stat american in exercitiu, Colin Powell, si cu succesorul acestuia in functie, Condoleezza Rice. Boucher nu a precizat daca acest dosar, care a creat divergente intre Statele Unite si UE in ultimele luni, a fost dezbatut in cadrul intrevederilor.

Cu ocazia summit-ului de la Bruxelles, de la 17 decembrie, liderii UE si-au reafirmat "hotararea politica" de a ridica embargoul impus Chinei in urma cu 15 ani. Responsabilii europeni estimeaza ca aceasta decizie ar putea fi adoptata in timpul presedintiei luxemburgheze a organizatiei (ianuarie-iunie 2005).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.