Berlusconi a gasit o cale prin care sa tergiverseze numirea lui Prodi ca premier, blocind alegerea presedintelui Italiei.

Razboiul dintre Silvio Berlusconi si Romano Prodi s-a mutat din studiourile de televiziune in parlamentul italian. Pentru a fi ales presedinte al Italiei, un candidat are nevoie de doua treimi din voturile parlamentarilor si alesilor regionali italieni, in total 1.010 electori.

Blocul de stinga al lui Prodi nu a obtinut in alegeri decit o victorie la limita, astfel incit candidatul sau, octogenarul Giorgio Napolitano, are nevoie si de sustinerea dreptei pentru a deveni presedinte. Fostul presedinte al Comisiei Europene nu a reusit sa convinga insa formatiunea de centru-dreapta condusa de Berlusconi sa-l voteze pe Napolitano, liderul celui mai important partid din blocul de stinga care a cistigat alegerile legislative luna trecuta.

Sistemul politic italian prevede ca primul-ministru sa fie mandatat oficial de catre presedinte, or, in aceste zile, alegerea presedintelui se afla in miinile lui Silvio Berlusconi, care, desi a pierdut alegerile, continua sa se "joace" cu nervii lui Prodi.

Napolitano, invins de Letta

Silvio Berlusconi l-a trimis in "lupta" pentru postul de presedinte pe Gianni Letta, unul dintre aliatii sai fideli, cu toate ca reprezentantul dreptei nu avea nici o sansa. La primul vot, desfasurat luni seara, dreapta l-a ales pe Letta, acesta obtinind mai multe voturi decit candidatul stingii. Reprezentantul drep tei a obtinut 369 din voturile exprimate, victoria sa fiind facilitata de faptul ca 438 de parlamentari de stinga au boicotat alegerile, introducind in urna buletine de vot nestampilate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.